Home Vijesti SAVIĆ: BANJALUKA I SARAJEVO EGZISTIRAJU U DVA RAZLIČITA UNIVERZUMA

SAVIĆ: BANJALUKA I SARAJEVO EGZISTIRAJU U DVA RAZLIČITA UNIVERZUMA

0

BANJALUKA – Član Političkog savjeta DEMOS-a Matej Savić izjavio je danas Srni da su bošnjački politički predstavnici u voluntarističkoj političkoj ofanzivi s ciljem dokidanja državotvornosti, dejtonskog statusa i nadležnosti Republike Srpske.
“Trenutna situacija u BiH, prouzrokovana ovakvim djelovanjem, došla je do tačke ključanja. Posljednji slučaj u vezi sa odlukama o deklaraciji i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dokazuje da vladavine prava u BiH nema i da dominira čisti politički voluntarizam”, rekao je Savić.
On je upozorio da je politički voluntarizam prisutan i u Ustavnom sudu BiH, što je prvorazredni paradoks, dodajući da Banjaluka i Sarajevo egzistiraju u dva različita univerzuma.
“Vladavine prava nema, jer se akti parlamenta, a koji imaju politički karakter i imaju za cilj uspostavljanje javnih politika nigdje u kontinentalnoj Evropi ne mogu naći pred ustavnim sudovima”, naglasio je Savić.
Prema njegovim riječima, ovo je jedinstven slučaj u civilizovanom svijetu da se kroz spregu institucija pokušava prekrojiti cjelokupni državnopravni poredak.
“Ovo je teška realnost u kojoj institucije poretka napadaju isti taj poredak na osnovu kojeg postoje, posebno u vezi sa razmatranjem odluka visokih predstavnika”, istakao je Savić.
Adblock test (Why?)