Home Vijesti Savčić: Dokument veoma značajan, prava istina o Srebrenici će se utvrditi

Savčić: Dokument veoma značajan, prava istina o Srebrenici će se utvrditi

0

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je da je dokument Velike Britanije o Srebrenici koji potvrđuje da nije postojao plan o zauzimanju Srebrenice veoma značajan za utvrđivanje konačne istine o događajima u ovoj opštini.
– Prava istina će se utvrditi, samo je to pitanje vremena. Pitanje je kada, ko će sve skinuti embargo sa značajnih dokumenata koji dokazuju punu istinu o onome što se dešavalo – rekao je Savčić Srni.
On je istakao da je ovo trenutak i da sve “nevjerne Tome” u srpskom narodu shvate da priča o Srebrenici, onako kako je servirana u međunarodnoj i dijelu domaće javnosti, nije ni približno onakva kako se tvrdi.
Savčić kaže da bi bilo normalno i pravedno da se poslije ovakvog jednog priznanja ponište sve osuđujuće presude koje su izrečene za Srebrenicu, a u kojima se tvrdi da je postojao plan o vršenju zločina, da se ponovo održi pošteno suđenje i konačno utvrdi prava istina.

– Logično bi bilo da bude revizija sudskih presuda, jer ako se sve zasniva na tezi o postojanju plana o zauzimanju Srebrenice, a plana nema, onda je zaista pitanje šta, kako, na osnovu čega su te presude donošene – rekao je Savčić.
Predsjednik BORS upitao je da li ovaj dokument potvrđuje ono što Srbi tvrde cijelo vrijeme – da je Haški tribunal politički sud sa jasnim direktivama i zadacima koje je dobio ili je to sud istine i pravde?
– Ako se tvrdi, a zaista je tako, da nije postojao plan o zauzimanju Srebrenice, onda logično nije postojao ni plan o vršenju zločina. Sva tužiaštva, kako međunarodnog krivičnog suda, tako i domaća, upravo tvrde suprotno, da je postojao plan o činjenju zločina. Ovaj dokument dokazuje nešto suprotno – rekao je Savčić.
On je ukazao da svakako treba imati u vidu da je u pitanju Velika Britanija koja je prije dvije i po godine pokrenula inicijativu u Savjetu bezbjednosti UN da se događaji u Srebrenici proglase genocidom.
– To je spriječeno, ali sada se dešava nešto drugo. Mislim da u tom kontekstu i svjetlu treba tumačiti značaj ovog dokumenta – rekao je Savčić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Zoran Tegeltija nije taj koji odlučuje kako će ko glasati u parlamentu, ali ni taj koji se treba baviti licitiranjem tih glasova – rekla je …
VIŠE

Novoimenovana ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je u posljednjim danima 2019. obavijest svim institucijama u kojoj traži da …
VIŠE

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsjednik Aleksandar Vučić danas poslao izuzetno važne poruke. – Vlada Srbije stoji iza …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu i …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve građane Republike Srpske da na Dan Republike, 9. januara, dođu u Banjaluku i pokažu …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je danas božićnu čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)