Home Vijesti SASTANAK U TREBINJU “Do kraja godine Kinezi počinju gradnju brane HE Dabar”

SASTANAK U TREBINJU “Do kraja godine Kinezi počinju gradnju brane HE Dabar”

0

Prvi agregat HE “Dubrovnik” koja zbog havarije nije u pogonu već godinu dana trebao bi početi raditi polovinom februara, a prvi radovi na izgradnji brane i mašinske sale u HE Dabar počeće ove godine.
Ovo je najavljeno nakon sastanaka premijera RS Radovana Viškovića sa direktorima “Elektroprivrede RS”, “Hidroelektrana na Trebišnjici” i HE “Dabar”, Lukom Petrovićem, Gordanom MIšeljićem i Željkom Zubcem.
– U narednih mjesec dana biće izabran strateški parner za izvođenje i finansiranje projekta, odnosno nastavak izgradnje HE Dabar, u koju je za tunel, pristupne puteve i druge poslove već uloženo 100 milona KM. Polovinoim februara trebali bi imati konačnu ponudu od kineskog partnera i siguran sam da ćemo prije aprila, kada je predviđen sastanak u Pekingu, imati odobren i potpisan projekat. Ove godine mogli bi početi prve radove na izgradnji brane i mašinske sale – istakao je Višković.
On je naveo da nakon havarije u HE “Dubrovnik”, početkom januara 2019. godine, se nije dugo čekalo, nego se nepovoljna situacija za HET, ali i budžete opština u ovom dijelu Srpske, premostila saradnjom sa HE Čapljina, čime su značajno smanjeni gubici ovog energetskog preduzeća.
– Elektroprivreda RS nije završila 2019. sa gubitkom, a gubitak HET se procjenjuje između 12 i 13 miliona KM, što je znatno manje od 2017. godine kada je zbog ekstremne suše taj gubitak bio oko 23 miliona – istakao je predsjednik Vlade RS.
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Direktor HET Gordan Mišeljić je potvrdio, da će, prema obećanjima iz “Hrvatske elektroprivrede”, prvi  agregat u HE “Dubrovnik” biti ponovo pokrenut polovinom februara.
– To nije u našoj nadležnosti, pa je na nama da vjerujemo zvaničnim informacijama sa hrvatske strane. Uskoro će biti odražn i sastanak na višem nivou – naveo je on.
Direktor HE “Dabar” Željko Zubac očekuje  da će u narednih dvadestak dana stići finalna i  prihvatljiva ponuda za gradnju ove elektrane, a zatim biti potpisan i ugovor o gradnji i finansiranju HE “Dabar”.
Procjenjena vrijednost HE “Dabar”, najvećeg objekta koji se gradi u RS je oko 600 miliona KM, a izgradnja pristupnih puteva i radove na tunelu, koji su pri kraju, te druge pripremne poslove, finasirana je novcem HET u iznosu od oko 100 miliona KM.
Premijer Višković danas će posjetiti i Mrkonjiće, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog, gdje se novcem vlada Srbije i RS, kao i novcem iz trebinjskog budžeta gradi Pravoslavni duhovni centar.
Predsjednik Vlade obići će i dionicu puta Trebinje-Ljubinje kroz Popovo polje, gdje su Putevi RS počeli rekonstrukciju, a posjetu Hercegovini završava u Ljubinju i Berkovićima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska neće dozvoliti da granica ostane nezaštićena, ali da ne može …
VIŠE

U BiH trenutno nije pronađen nijedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane novim koronavirusom, a Ambasada Kine u BiH spremna …
VIŠE

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da neće biti članstva BiH u NATO dok se o tome svi ne usaglase. – Saradnja i kretanje BiH ka …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u narednim danima razgovaraće sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem s ciljem spuštanja tenzija, …
VIŠE

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) Srbije zatražiće zvanično od Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore sve relevantne informacije u …
VIŠE

“Ovi novokomponovani Srbi, koji zasjedoše u Sarajevu, ne daju Srbima ni primaknuti se bezbjednosnom sektoru.” Dragan Mektić, poslanik u PS …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)