Home Vijesti SASTANAK KOALICIJE: Predsjednik NS RS iz Ujedinjene Srpske, generalni sekretar iz DEMOS-a

SASTANAK KOALICIJE: Predsjednik NS RS iz Ujedinjene Srpske, generalni sekretar iz DEMOS-a

0

BANJALUKA – Sastanak predstavnika koalicionih stranaka koje čine većinu u Republici Srpskoj završen je u Banjaluci.
Nakon sastanka, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je na sastanku dogovoreno da Ujedinjena Srpska dobije poziciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, dok će DEMOS dobiti poziciju generalnog sekretara Narodne skupštine.
Dodik je rekao da je kandidat za predsjednika Narodne skupštine lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, a da je Boran Bosančić iz DEMOS-a kandidat za generalnog sekretara Parlamenta Srpske.
Dodik je takođe dodao da je postignut načelan dogovor oko formiranja Vlade Republike Srpske.
Kako je rekao, u utorak će biti održana konstitutivna sjednica, a vodiće je najstariji poslanik koji je član SNSD-a.
“Mi nismo imali nikakvih disonantnih tonova. Svi predstavnici partija su iznosili svoje stavove i zadovoljan sam usaglašenosti naših stavova”, rekao je Dodik.
Predsjednik SNSD-a je dodao da će ova stranka imati četiri kandidata za Dom naroda te da je na današnjem sastanku načelno dogovoreno koje stranke i koliko će imati predstavnika u Vladi Republike Srpske.
Dodik, koji je i novoizabrani predsjednik Republike Srpske, rekao je da će već u srijedu pozvati sve partije da se razgovara o Vladi.
“Važno je da su pojedinačne funkcije uvjerljivo pripale ovoj koaliciji i da veliki broj poslanika pripada koaliciji. Brzo smo se usaglasili i Demos će da prati politiku ove većine”, rekao je predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.
“Potvrdili smo našu zajedničku opredjeljenost da radimo kao koalicija i ova će koalicija formirati vlast u Srpskoj. Izražavamo spremnost da sarađujemo sa svima kada su u pitanju važne stvari”, rekao je lider SP-a Petar Đokić.
“Pred nama su najteže četiri godine. Ova koalicija je odoljela podvalama i podvalama, rezultat pokazuje da su svi u koaliciji dobro radili. Najbitnije je da kažemo da to koliko nam treba za dvotrećinsku većinu nije pitanje vlasti i opozicije, nego je nacionalno pitanje”, rekao je lider US Nenad Stevandić.
“Dogovorili smo se oko načinu funkionisanja koalicije. Najvažnije nam su četiri delegata u Domu naroda što je bedem odbrane. Dogovorili smo se da Skupština bude održana u utorak, nije bilo oduzimanja vremena oko rukovodstva u skupštini”, rekao je Darko Banjac, predsjednik NPS.
Adblock test (Why?)