Home Vijesti SASTANAK DODIKA I VUČIĆA “Izmjena Dejtona značila bi da Srpska više nije...

SASTANAK DODIKA I VUČIĆA “Izmjena Dejtona značila bi da Srpska više nije u BiH”

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH.
– Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
On je istakao da je međunarodna zajednica devastirala Dejtonski mirovni sporazum.
– Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ali je ona odstranjena iz važnog tijela kao što je Savjet za sprovođenje mira (PIK), u kojem su neke druge zemlje. PIK je zajedno sa visokim predstavnikom deklasirao Dejtonski sporazum i on je urušen – naglasio je Dodik.

On je dodao da će srpski predstavnici u institucijama BiH raditi na tome da problem u vezi sa granicom između Bih i Srbije bude riješen što prije.
– BiH ima probleme u vezi sa definisanjem granice i srpski predstavnici u institucijama BiH stoje na stanovištu da je zahtjev Srbije opravdan – rekao je Dodik.
On je izrazio zadovoljstvo što napreduju radovi na izgradnji dionice auto-puta Kuzmin-Rača, te mosta na Rači i što će Srbija pomoći i izgradnju auto-puta do Bijeljine.
– Činimo sve da u narednih pet godina bude završen auto-put od Doboja do Rače, čime će Srpska biti povezana sa Beogradom – istakao je Dodik.
On je zahvalio Vučiću za podršku srpskom narodu u Drvaru, navodeći da će u pogonu preduzeća “Jumko” biti zaposleno oko 100 radnika.
Dodik je izrazio očekivanje i da će za godinu i po dana biti stavljen u funkciju most “Bratoljub” u Bratuncu jer su otklonjeni zastoji na nivou BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske je, u skladu sa Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, utvrdilo da Zakonom …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je saučešće porodici nekadašnjeg senatora Srpske i dugogodišnjeg direktora banjalučkog …
VIŠE

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa, Milko Grmuša izjavio je danas da PDP nikad nije i nikad neće dozvoliti predsjedavajućem …
VIŠE

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara donio je odluku o odbijanju molbi za pomilovanja za 12 osuđenika. Kako piše u ovoj …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da postoji realan problem sa zagađenjem vazduha u Srbiji, ali je rekao i da postoji kampanja širenja …
VIŠE

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da je za BiH preznačajno da je Republika Hrvatska, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)