Home Vijesti SASTANAK DODIKA I MEDVEDEVA Razgovori o gasifikaciji Srpske i neformiranju vlasti u...

SASTANAK DODIKA I MEDVEDEVA Razgovori o gasifikaciji Srpske i neformiranju vlasti u BiH

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas u Beogradu sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim razgovarati o projektu gasifikacije Republike Srpske, ali i o političkoj situaciji u Srpskoj u vezi sa neformiranjem vlasti na nivou BiH.
Dodik je rekao novinarima na batajničkom aerodromu, uoči početka vojne vježbe “Sloboda 2019”, da će sa Medvedevim razgovarati i o drugim vidovima saradnje.
– Republika Srpska ima namjeru da se pridruži gasovodu `Turski tok`. To zavisi od toga kada će gasovod da stigne u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u Srpsku – rekao je Dodik.
On je naveo da su predstavnici Republike Srpske sa rukovodstvom “Gasproma” ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, takođe, danas razgovarati s Medvedevim.
Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da će sa ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima saradnje, uključujući i ekonomsku.
– Upoznaću ga sa političkom situacijom u Republici Srpskoj i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti u BiH – rekao je Dodik, koji će sa Medvedevim razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, te planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vrijeme imaju odličnu saradnju, koja je važna i sa stanovišta Kosova i Metohije.
– Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne miješaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-političke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo – rekao je Dodik.
Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno saopštena i dokazana kroz duži vremenski period.
Dodik je napomenuo da Moskva ima jasan stav i u okviru UN, te da se zahvaljujuću Rusiji u Savjetu bezbjednosti može čuti i stav Republike Srpske.
– Zahvaljujući Rusiji ima prilike da se čuje i naša strana, jer visoki predstavnik u BiH godinama dolazi i manipuliše, najčešće situacijom u Republici Srpskoj – rekao je Dodik.
On je napomenuo da će krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u BiH.
– Mi se pripremamo da napišemo izvještaj, koji ćemo, kao i do sada, da dostavimo prije svega našem prijatelju, ruskom amabasadoru u BiH Petru Ivancovu – rekao je Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da zdravstveni sektor Srpske ima probleme, ali da su mnoge ustanove uspjele da …
VIŠE

Na vojnom aerodromu u Batajnici počela je vojna vježba “Sloboda 2019”, povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće večeras svečanoj akademiji povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja …
VIŠE

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je nakon odluke vukovarskog Gradskog vijeća da ne proširi prava srpske manjine u tom gradu …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će premijeru Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu pokloniti ikonu Svetog Arhangela Mihaila. Kako saznaje …
VIŠE

Potpredsjednik SNSD Nikola Špirić izjavio je Srni da svaki sukob stranaka u Republici Srpskoj, ma koliko bile ozbiljne teme o kojima se raspravlja, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)