Home Vijesti “SASTAJAO SE SA SULEJMANIJEM” Galijašević o Džaferovićevoj RATNOJ VEZI sa ozloglašenim Irancem

“SASTAJAO SE SA SULEJMANIJEM” Galijašević o Džaferovićevoj RATNOJ VEZI sa ozloglašenim Irancem

0

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović demantovao je ratne veze sa ubijenim iranskim generalom Kasemom Sulejmanijem. Istovremeno, stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević poručuje da to uzalud radi i da se 1993. i 1994. u Zenici susretao sa ozloglašenim generalom, kojeg su Amerikanci nedavno likvidirali u Iraku.
U saopštenju za javnost, Džaferović sve pripisuje „srbijanskoj obavještajnoj službi“ koja, kako kaže, po mnogo puta viđenom receptu „preko režimskih beogradskih medija, Novosti i Tanjuga, ponovo plasirala gomilu neistina“ o njemu.
– Pri tome se reciklira stara, davno raskrinkana laž velikosrpskih propagandista o navodno počinjenim ratnim zločinima. Sam sadržaj objavljenih tekstova, u potpunosti satkanih od neistina, ne bi zaslužio nijedno slovo reakcije da nije riječ o poruci koja mi se preko režimskih srbijanskih medija šalje kao članu Predsjedništva BiH – rekao je Džaferović.
Međutim, stručnjak za antitetorizam Dževad Galijašević tvrdi da je Sulejmani boravio u Zenici, učestvovao u obuci odreda El Mudžahid (koji je bio u sastavu tzv. Armije RBiH) te da je obučavao dijelove AID (bošnjačke obavještajne službe) na području Zenice. U to vrijeme, podsjeća Galijašević, Džaferovć je bio načelnik Centra bezbjednosti u tom gradu.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Sulejmani je posredovao između Hrvatske i BiH u vezi s naoružavanjem bosanskih muslimana preko Hrvatske. Čak je sklopio sporazum da četvrtina tog oružja ide Hrvatskoj. Rekao bih da je to bilo uz saznanje SAD, poslije čega su oni proveli i kongresnu istragu krajem 1996. Tada su saslušani američki ambasadori sa terena, a na kraju je izjavu dao i Bil Klinton kao predsjednik. U zakljčcima Kongresa SAD, Iran je BiH iskoristio kao odskočnu dasku za djelovanje u Evropi. To je ustvari Kasem Sulejmani, koji je u vrijeme boravka u BiH bio visokorangirani operativac jedinice Kuds, čiji je komandant postao 1997. i ostao sve do pogibije – kaže Galijašević.

On tvrdi da je Sulejmani u BiH prvi put došao još 1992. a da je najviše vremena provodio 1993. i godinu kasnije u Zenici, kada je tamo komandovao Džaferović.
Foto: IRANIAN SUPREME LEADER’S OFFICE/EPA/
– Znao je da je Sulejmani tu, susretao se s njim, znao je njegovu ulogu, da obučava mudžahedine, da organizuje jedinice. Koliko je Sulejmani prešao mjeru u BiH pokazala je intervencija američkih snaga u sklopu IFOR na kamp Pogorelica u februaru 1996, koji je organizovao Centar službi bezbjednosti Zenica. Tu su uhapšeni njihovi policajci, inspektori, tu su uhapšena dva iranska instruktora. Zbog te akcije smijenjen je ministar odbrane Hasan Čengić i ministar policije Bakir Alispahić, koji se i danas nalaze kao iranski ljudi na listi sankcija SAD. Znači, kada govorimo o Iranu i njegovom negativnom djelovanju, govorimo o Kuds i Sulejmaniju. Kada govorimo o odgovornosti BiH za iransko djelovanje, govorimo o Šefiku Džaferoviću i Aliji Izetbegoviću – zaključuje Galijašević.
Dvije vojske Irana
Galijašević naglašava da Sulejmani nije bio drugi čovjek Irana, kako se često može čuti u medijima, ali da je u trenutku ubistva bio general-major na čelu specijalne jedinice Kuds.
– Iran ima dvije vojske – regularnu, koja je podijeljena na mornaricu, vazduhoplovstvo, pješadiju… i njom komanduju brigadni generali. Osim nje, postoji Revolucionarna garda sa 150.000, a Kuds je njena jedinica sa oko 15.000 vojnika. Devedesetih su djelovali samo u Libanu, a potom u BiH, koja je za Kuds bila odskočna daska za Evropu i za Bliski istok – tvrdi Galijašević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Republika Srpska je u svakom obliku država. Nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama, a sve ostalo imamo. Imamo svoj budžet, policiju, i narod …
VIŠE

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako ne očekuje probleme u komunikaciji s novoizabranim …
VIŠE

Kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mlađen Božović kaže da ne zna zašto je Stranka demokratske akcije (SDA) dovela u pitanje …
VIŠE

Nadležni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH će u 2020. godini morati dobro da zasuču rukave, stanu u kraj korupciji, nepoštovanju ljudskih …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka delegacija SDA i SNSD rekao je da se najviše razgovaralo o narednoj sjednici …
VIŠE

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac nakon današnjeg sastanka SDA i SNSD izjavio je da je to forma …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)