Home Ostalo Šarović: Teško će SDS i SNSD biti zajedno u Savjetu ministara BiH

Šarović: Teško će SDS i SNSD biti zajedno u Savjetu ministara BiH

0

SDS je prihvatio da razgovara sa SNSD o formiranju Savjeta ministara, ali je teško zamislivo da se SDS sa SNSD-om nađe u istom sazivu Savjeta ministara, kaže visoki funkcioner SDS-a i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović.

Šarović je gostujući u emisiji Puls BN TV rekao da je za SDS neprihvatljivo da se dogovori svedu na puku matematiku i to kome bi koje ministarstvo trebalo da pripadne.

“SNSD misli da se naši razgovori mogu svesti na puku podjelu pozicija, dok to SDS gleda drugačije. SDS-u nije bitna podjela resora u Savjetu ministara već otvaranje krupnih tema koje su bitne za cijelu Republiku Srpsku i kompletno društvo, a zavise od onih koji obavljaju vlast u Srpskoj”.

Koalicija SNSD – SDS više bi odgovarala SNSD-u , tvrdi Šarović i napominje da je pred Dodikom velika odluka o putu BiH ka NATO-u.

“Ako Dodik treba da popije tu gorku pilulu on želi da je podijeli sa SDS-om. Sa moje tačke gledišta to je neprihvatljivo i mi imamo jasan stav kada je u pitanju NATO”, kazao je Šarović.

Pitanje Akcionog plana za NATO je kompleksnije nego što se misli. Osim što se odluka Republike Srpske vezuje za odluku Srbije o tom pitanju, Srpska mora da vodi računa i o svjetskim silama – Rusiji i Kini, koje su stale u njenu odbranu pred međunarodnim institucijama.

„Postavlja se ozbiljno pitanje šta će se desiti ako Republika Srpska jednoga dana prihvati da digne ruku za NATO i postane dio NATO strukture? Da li će onda Rusija i Kina da čuvaju leđa Republici Srpskoj? Da li ćemo mi tada imati njihovu zaštitu?“

Šarović ima zamjerke na centralizovanje vlasti u Predsjedništvo BiH, a za to postoje tendencije od kada tamo sjedi Milorad Dodik.

“Mislim da je to opasno za Republiku Srpsku i to ne treba dozvoliti. Naprotiv, smatram da Predsjedništvo BiH treba osloboditi nekih dužnosti koje ono nepotrebno obavlja. Mislim da je pogrešno da od te institucije stvaramo centralno mjesto, a to mi posljednjih sedmica, baš na to liči. Njegovu ulogu treba ograničiti na ono što je Ustav definisao”, rekao je Šarović u “Pulsu” BN televizije.

On je napomenuo da je u Savjet ministara došao sa ciljem da ostvari rezultate koje će osjetiti privrednici u cijeloj BiH i da je u toj zamisli uspio. Jedan od ciljeva bio je i pozicioniranje BiH na svjetskoj mapi, što će biti ostvareno majskom Investicionom konferencijom koja će se održati u BiH.

“Biće tu preko 2500 poslovnih ljudi iz cijelog svijeta, 17 povezanih događaja. BiH će potpisati sporazume o razvoju infrastrukture, najviše za auto-puteve u Republici Srpskoj u vrijednosti od oko 230 miliona evra.”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH je ponovio da BiH trpi štetu od povećanja trgovinskih taksi koje je uvelo takozvano Kosovo, te da se još uvijek ne nazire rješenje tom problemu.

BN TV

avatar
  Pretplati se  
Notify of