Home Politika Šarović-Sattler: Nastaviti raditi na reformama

Šarović-Sattler: Nastaviti raditi na reformama

0


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović primio je novoimenovanog specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu i šefa Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadora Johana Satlera, sa kojim je razgovarao o potrebi nastavka ubrzanog rada na započetim reformama i evropskim integracijama.

Na sastanku je iznijeta zajednička ocjena, da su u mandatu ministra Šarovića napravljeni bitni pomaci u ispunjavanju EU standarda i zahtjeva i da se, bez obzira na prepreke, treba nastaviti ubrzano raditi, posebno na važnim reformski pitanjima.

„Trenutno u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH imamo spremnih 16 kvalitetnih reformskih propisa koji, iako detaljno pripremljeni, dugo čekaju usvajanje samo zbog nesposobnosti postizanja konsenzusa svih struktura vlasti. Ne postoji nijedan razlog niti opravdanje da Parlament BiH ne radi, jer to nas koči i zbog toga nas nažalost pretiču mnoge zemlje u okruženju“, istakao je ministar Šarović.

Šef delegacije Evropske komisije, ocijenio je rad ministra Šarovića „veoma produktivnim“ naglašavajući da je u proteklom periodu „bilo dosta uspješnih priča na kojima treba nastaviti raditi“.

Na sastanku je razgovarano o ključnim strategijama koje je Bosna i Hercegovina do sada usvojila te potrebi dalje efikasne saradnje i pomoći Evropske komisije u rješavanja preostalih pitanja važnih za ubrzaniji napredak, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

n1info.com

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of