Home Vijesti ŠAROVIĆ O SAVJETU MINISTARA “Loš rad, nema reformi, niti priče o putu...

ŠAROVIĆ O SAVJETU MINISTARA “Loš rad, nema reformi, niti priče o putu BiH u EU”

0

Predsjednik SDS Mirko Šarović ocijenio je danas u Istočnom Sarajevu da je novoizabrani Savjet ministara loše počeo mandat u, kako je rekao, krnjem sastavu, bez optimizma i potencijala.
Šarović smatra da Savjet ministara ne ide putem reformi i rješavanja nagomilanih socio-ekonomskih problema, nego se “samo bavi kadrovskim pitanjima i podjelom teritorija, odnosno ministarskih resora i direktorskih pozicija”.
On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da ovaj Savjet ministara predstavlja mehanizam koji nije u punom hodu i ima niz problema, te ocijenio da se centar odlučivanja iz Banjaluke sada premiješta u Sarajevo, što je loša tendencija za Republiku Srpsku, njene političke predstavnike i građane.
Šarović je naveo da su neka od otvorenih pitanja koja su pred Savjetom ministara – neimenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara (Mlađena Božovića), neizbor potpredsjednika Federacije BiH, sporna imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.
On je izrazio žaljenje za “izgubljenim uticajem Republike Srpske nad Ministarstvom inostranih poslova u Savjetu ministara”, što, kako je naveo, važi i za odsustvo kvalitetnog srpskog kadra u bezbjednosnim strukturama na nivou BiH.

– Loš rad, nema reformi, niti priče o putu BiH u EU, nego samo o putu ka NATO, što dovoljno govori o lošem početku rada novog, krnjeg Savjeta ministara – zaključio je Šarović.
Predsjednik Odbora za privredu i finansije SDS Slaviša Raković upozorio je na povećanje budžetskog okvira institucija na nivou BiH za 30 miliona KM, dodajući da je to sve vrijeme bilo neprihvatljivo za Republiku Srpsku.
Raković je ocijenio da takva situacija donosi mogućnost bujanja administracije na nivou BiH, koja već ima više od 20.000 zaposlenih.
On smatra da tu vreba i opasnost od odumiranja institucija na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou, zarad jačanja institucija na nivou BiH.
Raković je upozorio i na činjenicu da pregovori Centralne banke BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom protiču bez predstavnika Republike Srpske.
Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Vidić smatra da novoimenovani Savjet ministara svojim prvim potezima mijenja “dejtonski recept” za Republiku Srpsku, po principu “što više BiH, to manje Republike Srpske”.
On je rekao da je parlament Srpske postao protočni bojler za vladajući SNSD i njegove koalicione partnere, te izrazio zabrinutost za problem odlaska mladih i stručnih ljudi iz Republike Srpske u inostranstvo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Socijalističe partije Petar Đokić danas je iz stranke isključio poslanike u Narodnoj skupštini Maksima Skoku i Gorana Selaka, te …
VIŠE

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) Jakov Galić izjavio je da predsjednik SP Petar Đokić …
VIŠE

Potpredsjednik Skupštine grada Banja Luka i funkcioner Socijalističke partije Milan Milaković izjavio je da zajedno sa odbornicima ove partije …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas na sastanku sa ambasadorom Austrije u BiH Ulrike Hartman opredijeljenost Srpske za …
VIŠE

Vršilac dužnosti predsjednika DNS Nenad Nešić objavio je fotografiju sa bivšim predsjednikom te stranke Markom Pavićem, uz poruku: “Puna …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Ričardom Grenelom, da …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)