Home Vijesti ŠAROVIĆ DIJELI DOZVOLE ZA PREGOVORE Hoće li SDS u lokalne koalicije sa...

ŠAROVIĆ DIJELI DOZVOLE ZA PREGOVORE Hoće li SDS u lokalne koalicije sa SNSD

0

Dok predsjednik SDS Mirko Šarović tvrdi da sa SNSD nema saradnje, potpredsjednik ove stranke, Mićo Mićić, sastaje se s Miloradom Dodikom, te uveliko dogovara koaliciju u Bijeljini pred lokalne izbore 2020.
Tvrde ovo izvori Srpskainfo iz redova dvije partije, koji kažu da je saradnja već davno izvjesna, te da postoji nekoliko opcija kada je u pitanju kandidat za gradonačelnika Bijeljine.
Nakon što se Mićić u srijedu naveče u hotelu u Laktašima sastao s delegacijom SNSD, spekulacije o mogućoj saradnji dobile su na značaju. Kako naš izvor tvri, priča oko izgradnje gasovoda i auto-puta nije bila povod sastanka, kako je naknadno objavljeno.
– Mićić traži podršku SNSD za kandidaturu za gradonačelnika Bijeljine, a Dodik je odlučio da dođe na vlast i u Bijeljini, čak i ako to uključuje podršku Mićiću – kaže naš izvor, koji naglašava da, iako Šarović nije zvanično za koaliciju sa SNSD, Mićić ima njegovu dozvolu da pregovara s kim on hoće.
Zna se ko kosi…
S druge strane, lider SDS javno govori drugačije – sa SNSD nema kompromisa.
– Moram da kažem da su u SDS pravila potpuno jasna. Koalicije prije izbora i koalicije poslije izbora donose se samo na organima, i o tome može da odluči samo predsjednik stranke, Predsjedništvo, Glavni odbor i niko drugi – istakao je Šarović.
On je naglasio da sa liderima drugih stranaka može da razgovara i politiku vodi samo predsjednik SDS.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– U ovom slučaju, s Dodikom samo ja mogu da razgovaram i niko drugi. Sve ostalo nije u skladu s politikom SDS – rekao je predsjednik SDS.
Nema kompromisa
Šarović je ponovio da tu nema nikakvog kompromisa, nikakvog izuzetka, jer svi moraju da se uklope u ovakve jasne principe rada SDS, kao i da je to rekao Mićiću.
– Mi ćemo zatražiti jasnu informaciju od gospodina Mićića ali ne treba da bude bilo kakve dileme da o političkim pitanjima sa liderom neke druge stranke, u ovom slučaju s Dodikom, može da pregovara samo predsjednik SDS. U slučaju da se bilo ko ne pridržava takvih principa i takve politike moraće da se suoči sa odgovornošću i pravilima stranke – naglasio je Šarović.
Pročitajte još:“NE KRIJEM SARADNJU” Dodik poručio da sa Mićićem dogovara ZAJEDNIČKO DJELOVANJENAKON SASTANAK SA DODIKOM Mićić: Razgovarali smo o projektima, ne o visokoj politici“ZAUSTAVITI STRANČARENJE” Šarović poziva na vraćanje Srpske njenim institucijama
Gradonačelnik Bijeljine juče nije odgovarao na naše pozive, ali da se u Bijeljini nešto sprema pokazuju i priče da se tamošnjim članovima PDP, tradicionalnim partnerima SDS, ovi dogovori ne sviđaju.
Istovremeno, naši izvori tvrde da Mićić nije iznenađen reakcijom Šarovića i da je navodno sve dogovorio s njim – on će da govori da je sastanak sa SNSD bio o lokalnoj infrastrukturi, u pozadini će biti međustranački dogovor za izbore, a Šarović javnosti treba da saopšti ono što je i bilo u njegovoj izjavi.
Dozvola
Saznajemo da je Šarović takvu dozvolu svim lokalnim liderima preneo na sastanku kooordinacionog tijela u Istočnom Sarajevu i na Gradskom odbrou u Bijeljini.

Takođe, izvori Srpskainfo tvrde da i vlast u Srbiji podržava ovakve sastanke, jer želi da „relaksira odnose između vlasti i opozicije u Srpskoj“.
Za razliku od Bijeljine, u ostalim lokalnim zajednicama u kojima je SDS na vlasti, još nema konkretnih poteza. Načelnik Teslića, Milan Miličević, kaže da je još rano govoriti o planovima, te da će se sve iskristalisati do proljeća.
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
– Još ne postoji odluka Predsjedništva SDS o tome ko s kim ide u koaliciju. One će biti donesena, a da li će biti ovakva ili onakava, ne bih da prejudiciram. Poslije te odluke, kao i pred svake izbore, znaćemo idemo li u koaliciju s nekim ili ne, ili je to otvoreno pitanje od lokalne zajednice do lokalne zajednice – rekao je Miličević, dodajući da će se svi ponašati onako kakav bude stav SDS, iako je bio slučajeva kada su neki istupali.
Mektić kategoričan
Stanje je redovno i u Sokocu. Načelnik Milovan Bjelica kaže da je za sastanak čuo iz medija, da detalje dogovora ne zna, ali da je u svakom slučaju za saradnju sa svima.
– Lokalne skupštine su u odnosu na republički i državni nivo nešto drugo, tako da opštinama treba dati mogućnost da razgovarju sa svim političkim partijama, sa naglaskom na prioritete građana. Ja sam uvijek za saradnju, saradnja mora postojati između svih nivoa vlasti kad su u pitanju interesi Republike Srpske – rekao je Bjelica, dodajući da je, kada je u pitanju Sokolac, imao dobru saradnju sa SNSD.
Za razliku od njega, za saradnju sa SNSD nikako nije poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Dragan Mektić. Kao i njegove stranačke kolege, tvrdi da SDS na organima stranke još nije donio nikakav zvaničan stav, ali je njegov jasan.
– Što se mene tiče, ja bih sa svima koalirao osim sa SNSD. Iskreno, o sastanku Mićića i Dodika nemam mnogo informacija, ali to mi nikako ne miriše na dobro. SDS treba da sarađuje sa svima, jer niko, po mom mišljenju, nije sporan osim SNSD – rekao je Mektić.
Kovačević: SNSD je otvoren
Portparol SNSD Radovan Kovačević tvrdi da SNSD u lokalnim zajednicama može da sarađuje sa svima, ako je to u interesu građana.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
– Mi smo odluku oko toga s kim će naša stranka na lokalu da koalira prepustili našim lokalnim organizacijama širom Republike Srpske. Naravno da su smjernice prema njima da formiraju što je moguće širi krug i da zbog toga ne pristaju na ucjene koje su besmislene i koje ne idu u korist građana njihovih lokalnih zajednica. SNSD će u većini gradova imati svoje kandidate za načelnike i gradonačelnike, i to će biti pobjednički kandidati – rekao je Kovačević.
(Tanja Vukomanović, Slobodan Popadić)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD da ova stranka ne krije moguću saradnju sa gradonačelnikom Bijeljine …
VIŠE

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum je u vezi sa odugovlačenjem njegovog imenovanja na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu …
VIŠE

Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske jedinstveni su u stavu da istraju na traženju ostavke ministra rudarstva i …
VIŠE

Predsjednik SDS Mirko Šarović ocijenio je danas u Istočnom Sarajevu da je novoizabrani Savjet ministara loše počeo mandat u, kako je rekao, …
VIŠE

Predsjednik Socijalističe partije Petar Đokić danas je iz stranke isključio poslanike u Narodnoj skupštini Maksima Skoku i Gorana Selaka, te …
VIŠE

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) Jakov Galić izjavio je da predsjednik SP Petar Đokić …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)