Home Biznis Sarajevski GRAS ide u stečaj?

Sarajevski GRAS ide u stečaj?

6

31.07.2021. / 16:30

SARAJEVO – Rješenje Vlade Kantona Sarajevo za probleme u preduzeću GRAS je stečaj, tvrde izvori iz vlade. Sebi je postavila cilj da pokuša potrebne aktivnosti za stečaj provesti već do kraja ove godine.

FOTO: GRAS/Facebook

Mnoge su manifestacije dugogodišnje dubioze ovog preduzeća koje postoji više od 100 godina, a jedna od njih jeste upravo dug od 300 miliona KM po različitim osnovama. Izvori Klix.ba kazuju da vlada ne može plaćati ovoliki dug te da su se zbog toga odlučili na stečaj.

Najveći izazov aktuelnoj vlasti će biti kako stečaj provesti.

U planu je formiranje potpuno novog preduzeća za javni prijevoz. Detalji o novom preduzeću nisu poznati, ali se ranije spominjalo da će prioritet njegovog rada biti tramvajski i trolejbuski saobraćaj.

Podsjećamo da je naš portal u junu ove godine pisao o tome da već postoje naznake da kantonalna vlada priprema stečaj GRAS-a. Među njima jesu i višemilionske investicije u javni prijevoz – rekonstrukcija tramvajske pruge te kupovina novih trolejbusa i tramvaja, a kojima GRAS ne bi mogao adekvatno upravljati. To bi se eventualno moglo postići upravo formiranjem novog preduzeća.

Izgledan stečaj GRAS-a je posljedica neadekvatnog upravljanja, a to je bio slučaj od završetka rata. Preko ovog preduzeća su se ostvarivali stranački interesi i postoje brojni navodi o nezakonitostima. Već dugo se upozoravalo i na to da firma ima znatan višak radnika, a za mnoge od njih se tvrdi da su nepotistički upošljavani.Klix.ba

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here