Home Biznis Sankcije i za Milana Tegeltiju, njegovu suprugu i Mirsada Kukića

Sankcije i za Milana Tegeltiju, njegovu suprugu i Mirsada Kukića

0

05.01.2022. / 17:54

BANJALUKA – Ministarstvo spoljnih poslova SAD na listu sankcija stavilo je Milana Tegeltiju, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Bosne i Hercegovine i predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Mirsada Kukića, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

FOTO: Nezavisne novine

Tegeltija je inače savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvo spoljnih poslova SAD na listu je takođe uvrstilo i Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltija

„Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane BiH. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, koristeći službeni položaj predsjednika VSTV, Tegeltija učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi.

Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije.

„Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist“, piše u saopštenju.

Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) na listu je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu sa Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države.

Pored ovih mjera, Ured za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD (OFAC), u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, nametnuo je ekonomske sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, te na listu stavio medijsku kuću pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju (ATV). Posljedično današnjoj mjeri poduzetoj u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u ili potiče iz Sjedinjenih Država, ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC.  Nezavisne novine

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)