Home Biznis Samsung najveći proizvođač smartfona

Samsung najveći proizvođač smartfona

0

29.04.2021. / 14:58

SEUL – Južnokorejski Samsung Elektroniks preoteo je tron američkom Eplu i ponovo postao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, sa udjelom od jedne petine u ukupnoj globalnoj prodaji u prvom kvartalu 2021, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Kanalis.

izvor: Nezavisne novine

Kineska kompanija Sjaomi je takođe ostvarila najbolje kvartalne performanse ikada, s rastom od 62 posto na 49 miliona komada isporučenih mobilnih telefona i tržišnim udelom od 14 procenata, čime je dospela na treću poziciju iza Samsunga i Epla, izvještava Rojters.

Generalno, globalna prodaja smartfona je porasla u prva tri mjeseca za 27 odsto, na 347 miliona jedinica, jer je otvaranje kineske ekonomije nakon pandemije i ubrzanje vakcinacija u Sjedinjenim Državama podiglo nade u ekonomski oporavak.

Samsung je u periodu januar-mart isporučio 76,5 miliona pametnih telefona i stekao 22 posto udjela na tržištu, navodi se u izvještaju Kanalisa.

Južnokorejski tehnološki gigant je danas takođe objavio da je ostvario rast kvartalne dobiti od 66 posto u sektoru mobilnih telefona, zahvaljujući snažnoj prodaji njegove vodeće serije smartfona Galaksi S21.

Prema podacima Kanalisa, Epl je isporučio 52,4 miliona ajfona u prvom tromjesečju, spustivši se na drugo mjesto sa 15 odsto tržišnog udela.

Epl je saopštio juče da bi nestašica čipova mogla da košta kompaniju od tri do četiri mlijarde dolara prihoda u drugom kvartalu, jer će se ovaj problem prvenstveno odraziti na proizvodnju ajpeda i Mekbuk računara.

Isporuke pametnih telefona kineskih brendova Opo i Vivo takođe su porasle u prva tri mjeseca ove godine, dok je Huavej, bivši broj 1 u svijetu po proizvodnji i prodaji mobilnih telefona, zbog američkih sankcija zauzeo tek sedmo mjesto sa 18,6 miliona isporučenih jedinica, navodi Kanalist.

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here