Home Vijesti SAMIT O “MALOM ŠENGENU” Vučić: Donesene važne odluke za uvođenje trgovinske razmjene...

SAMIT O “MALOM ŠENGENU” Vučić: Donesene važne odluke za uvođenje trgovinske razmjene tri zemlje

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, po završetku samita o “malom Šengenu” u Tirani, da su donesene važne odluke za unapređenje trgovinske razmjene tri zemlje, koje će biti potpisane u Podgorici ili Beogradu, u zavisnosti od dogovora.
– Odluke za unapređenje trgovine su od ogromnog značaja za cijeli region – istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.
Prema njegovim riječima, zemlje regiona ne mogu opstati bez međusobnog dogovora i saradnje.
Vučić je najavio da će, pored toga što veterinarske i fitosanitarne inspekcije na granici Srbije i Sjeverne Makeodnije rade 24 sata, i carinski timovi imati sastanak u narednom periodu da bi se olakšalo carinjenje i smanjilo čekanje na granici, prenosi RTS.
U tom smislu, dodao je da će se povećati broj traka i vaga na graničnim prelazima, kako bi kamioni neuporedivo brže prolazili.
Vučić je istakao da bi trebalo da se implementira dogovor o takozvanim povlaštenim operatorima, što će Srbija i Albanija potpisati bilateralno na sljedećem sastanku, a podrazumjeva da određene, već prepoznatljive, kompanije mogu lakše da prelaze granicu.
– Prelaz Preševo-Tabanovce pređe 320.000 kamiona godišnje. Onda vidite kolika je to korist za sve – rekao je predsjednik Srbije.
Vučić je ocijenio da je od velikog značaja formirati što jedinstvenije tržište rada, što će značiti ubjedljivo veće privlačenje investicija.

On je naveo da će radnici iz Srbije, koji žele da rade u Albaniji ili Sjevernoj Makedoniji, imati mogućnost da se evidentiraju i imaju trajnu radnu dozvolu u obje zemlje, što će važiti i obrnuto.
Vučić je najavio da će Vlada Srbije u ponedjeljak, 23. decembra, donijeti odluku da velikom sumom novca pomogne Albaniju, nakon razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju.
– Vjerujem da ćemo biti jedan od tri ili četiri najveća bilateralna donatora za postradale u Draču, Tumanu i drugim mjestima u Albaniji – rekao je Vučić.
Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da će sljedeći sastanak vjerovatno biti održan u februaru u Beogradu, istakavši da su sve zemlje pokazale da su voljne za saradnju.
– Vjerujem da će uprave carina naših zemalja biti na tom sastanku i da će potpisati dokument koji predviđa za kamione samo jedno zaustavljanje – smatra Zaev.
Premijer Albanije Edi Rama ocijenio je da je inicijativa “mali Šengen” izuzetno važna za zemlje regiona i da zbog toga ne razumije uporno odbijanje Prištine da joj se priključi.
– Sastali smo se kako bi izgradili most između prošlosti koja nas djeli I budućnost koja nas ujedinjuje – rekao je Rama.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da su regionalne inicijative odlična prilika za obnavljanje povjerenja i da je njegova zemlja spremna da bude i domaćin nekog od ovakvih sljedećih sastanaka.
– Zalažemo se za dijalog – rekao je Đukanović i dodao da bi Crna Gora voljela da ova inicijativa znači unapređenje i implementaciju svega dogovorenog.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da neće biti nikakvog integracionog plana u NATO i da je to navedeno u Programu …
VIŠE

Program reformi je prvi dokument usvojen na zvaničnom nivou u BiH i prihvaćen od svih još od 2005. godine u kojem se članstvo u NATO više ne …
VIŠE

Vlada Srbije će u ponedjeljak donijeti odluku da značajnom, velikom sumom novca pomogne Albaniju, nakon razornog zemljotresa koji je nedavno …
VIŠE

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Vojin Mitrović izjavio je da su nečuvene reakcije pojedinaca iz SDS i PDP na Program reformi …
VIŠE

Član Predsjedništva SDS i delegat u Domu naroda BiH Mladen Bosić poručio je da je SNSD pokušajem “obmane oko namjene dokumenta Program …
VIŠE

Programom reformi BiH se nepovratno cementira put ulaska u NATO, jača Bosna i Hercegovina, a marginalizuje i slabi Republika Srpska, kojoj se …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)