Home Biznis Sa tržišta se povlači lijek za suvi kašalj

Sa tržišta se povlači lijek za suvi kašalj

0

08.12.2022. / 8:00

ZAGREB – Sa tržišta u Hrvatskoj povučene su tvrde kapsule protiv suvog kašlja “folkodin alkaloid” od 10 miligrama nakon što je Komisija za ocijenu rizika preporučila da bude ukinuto odobrenje o stavljanju u promet, saopštila je Agencija za lijekove i medicinska sredstva (Halmed).

Foto: Pexels

Dostupni podaci pokazali su da je primjena “folkodina” u periou do 12 mjeseci prije opšte anestezije rizičan faktor za razvoj anafilaktičke reakcije (nagla, teška i životno ugrožavajuća alergijska reakcija) na neuromuskularne blokatore.

Budući da nije bilo moguće identifikovati efikasne mjere za minimizaciju rizika, niti identifikovati grupu bolesnika za koju prednosti primjene “folkodina” nadmašuju njegove rizike, Evropska agencija za lijekove (EMA) je preporučila da se lijekovi koji sadrže “folkodin” povuku iz prometa u EU i više ne budu dostupni na tržištu.

Zdravstveni radnici treba da razmotre prikladne terapijske alternative i savjetuju bolesnicima da prestanu sa uzimanjem lijekova koji sadrže “folkodin”, prenose hrvatski mediji.

“Folkodin” je lijek koji se primjenjuje u liječenju suvog kašlja kod odraslih i djece, a djeluje direktno u mozgu potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje živčane signale koji se šalju mišićima uključenim u kašljanje.

Srna

Tagovi:

Adblock test (Why?)