Home Vijesti RUŽNE RIJEČI IZ DRUGOG ENTITETA Federacija histerijom NEĆE UKINUTI Dan Republike

RUŽNE RIJEČI IZ DRUGOG ENTITETA Federacija histerijom NEĆE UKINUTI Dan Republike

0

Histerija u Federaciji BiH oko proslave Dana Republike Srpske, a čemu najviše doprinose pojedini političari i mediji, nije se smirivala ni ove godine, što je samo jedan od primjera dubokog jaza koji vlada među narodima koji žive u ovoj zemlji.
Od govora mržnje na društvenim mrežama i medijima, pa do nacionalističke retorike političara, koji umjesto da šalju poruke pomirenja u BiH se iz godine u godinu stvara sve veći razdor koji će se teško prevazići.
Srpski zvaničnici su juče najoštrije osudili medijsko-političku antisrpsku histeriju koja se ovih dana mogla čuti iz Federacije povodom proslave Dana Republike, napominjući da će obilježavanje biti nastavljeno i u budućnosti jer je to legalno i legitimno pravo srpskog naroda.
Predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović kazao je da Srpska nema namjeru da mijenja datum obilježavanja Dana Republike, bez obzira kome se to sviđalo, a kome ne.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Zakon o Danu Republike postoji i ne vidim potrebu da donosimo novi zakon i mijenjamo datum obilježavanja. Nama je bitno da smo prekjuče obilježili svečano taj dan, te da je odaziv građana bio na zavidnom  nivou. Ne samo ovdje u Banjaluci gdje je bila centralna proslava, već i širom Srpske. Svako je na svoj način dao određenu notu obilježavanja tog dana – podsjetio je Čubrilović.
On je dodao da je to očiti pokazatelj da je građanima Srpske stalo do toga da na taj datum obilježavaju svoj dan.
Čubrilović ističe da takvo zadovoljstvo ne bi trebao niko da osporava i uskraćuje nekom narodu.
– Nema niti jednog razloga da oni koji drugačije gledaju na taj dan to po bilo kom osnovu zloupotrebljavaju – ističe Čubrilović.
Prema njegovim riječima, svjedoci smo da je proteklih dana bilo raznih negativnih komentara povodom Dana Republike, ali da se nije moglo ništa drugo ni očekivati.
– Mi s ove strane nikome ne negiramo njihove datume i proslave, iako bi imali razloga za to, ali jednostavno ne trebamo isticati u prvi plan naše različitosti i različita gledanja, već trebamo isticati više zajedništva i onoga što znači dobitak za sve građane BiH – navodi Čubrilović.
On ističe da obilježavanje dana Republike ni na koji način ne bi trebalo da šteti odnosima unutar BiH.

Sociolog Ljubiša Rokić ističe da mržnja na našim prostorima nije nikada ni nestala tako da ne trebaju čuditi zapaljivi nacionalistički govori koji su se ovih dana čuli iz Federacije.
On dodaje da sve dok se budu negirali ovako bitni datumi neće moći doći do međusobnog poštovanja.
– Međutim, svjesni smo da je nacionalno pitanje osnovni pokazatelj trenutnog stanja u BiH. S jedne strane imamo negiranje Srpske, a s druge strane BiH. Jedini način da nacionalne stranke ostanu na vlasti je upravo taj – ističe Rokić.
On navodi da je trenutno jako teško stvoriti u BiH društvo u kojem će biti međusobnog poštovanja i uvažavanja.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Rokić smatra da mržnja među narodima u BiH koja je stvorena tokom proteklog rata još nije nestala, već da je samo evoulirala.
– Ta mržnja više nije ona sa puškama, bombama i tenkovima, već jedna druga koja se ispoljava kroz negiranje onih drugih. Toga će, na žalost biti i u buduće- smatra Rokić.
Pročitajte još:Cvijanovićeva na SVEČANOJ AKADEMIJI: Srpska svaki dan STABILNIJA I JAČANAJLJEPŠI PRIZORI IZ BANJALUKE Srpska svečano i uz PJESMU slavi NAJVAŽNIJI DAN (VIDEO, FOTO)USIJALE INTERNET Ljepotice MUP RS u uniformama UKRALE SLAVU na svečanom defileu (FOTO)
On ističe da je neophodno raditi na međusobnom poštovanju i uvažavanju, te sjesti za sto i dogovoriti se kako bi svim građanima u BiH bilo dobro.
Rokić smatra da dogovor možda ne bi odgovarao svima, posebno pojedinim političarima jer tada ne bi imali o čemu da raspravljaju i pričaju.
– Možda nekome odgovara da ovdje ima problema i da nikada ne dođe do međusobnog pomirenja i dogovora. Svi smo na neki način izgubili u proteklom ratu. Neki se ne mogu pomiriti s tim da nisu ostvarili ono što su željeli, pa stalnim stvaranjem tenzija liječe neke svoje frustracije – zaključuje Rokić.
On dodaje da će nam trebati mnogo godina da izađemo iz ove situacije. Rokić podsjeća da se države stvaraju stotinama godina, a ne za 20 godina, te da svi zajedno moramo biti uporni i mnogo truda i rada uložiti da je održimo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Protesti u Crnoj Gori kulminacija su opravdanih frustracija srpskog naroda, čija prava nisu prvi put na udaru tamošnje vlasti, ocjenjuju …
VIŠE

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske pozvao je institucije Srpske da obustave saradnju i finansiranje Suda i Tužilaštva BiH nakon …
VIŠE

Predsjednik SDS Mirko Šarović poručio je da borci i svi oni koji su učestovali u stvaranju Republike Srpske, zaslužuju bolju Srpsku, ne samo …
VIŠE

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta ocjenio je da će Hrvatska šestomjesečno predsjedavanje EU …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je sudbina BiH u njenim, a ne u rukama međunarodne zajednice, za koju se nada da …
VIŠE

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da za Srbe na Kosmetu nije važno ko će formirati Vladu u Prištini, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)