Home Biznis Rusiju napustilo upola manje bogatih nego što se očekivalo

Rusiju napustilo upola manje bogatih nego što se očekivalo

0

13.06.2023. / 15:00

LONDON – Najviše milionera napustilo je Kinu u prošloj godini, a najviše milionera doselilo se u Ujedinjene Arapske Emirate, dok je Rusiju napustio manji broj bogatih nego što je očekivano, prema podacima relevantnog istraživanja.

FOTO: Pixabay

Londonska konsultanska kuća Henley & Partners i marketinška agencija New World Health predstavili su novi izveštaj o migracijama bogatih građana u svijetu. U odnosu na raniju prognozu autora studije u kojoj je predviđeno da će Rusiju napustiti oko 15.000 milionera u 2022. godini, stvarni broj bio je upola manji, prenosi Komersant.

Kinu je u prošloj godini napustilo oko 10.800 bogatih građana, a najveći broj pristiglih milionera zabilježen je u UAE, 5.200, što se uklapa sa ranijom prognozom Henley & Partners i New World Health. Kada je riječ o pogrešnoj prognozi za Rusiju, H&P navodi da je ona načinjena na bazi trendova od januara do juna 2022. godine.

„Na smanjenje prognoziranog broja uticale su i sankcije, kao što su zatvaranje mnogih investicionih programa državljanstva i boravka za Ruse, zatvaranje računa u stranim bankama i specifični mehanizmi koji su otežali odlazak bogatima“, naveo je H&P.

Prema ranijoj analizi Bloomberga, najbogatiji građani Rusije nisu prestali da dobijaju dividende od svojih kompanija. Navedeno je i da su zapadne sankcije suštinski zatvorile vrata ruskim milijarderima i gurnule ih bliže Moskvi, što je povećalo državnu kontrolu nad njihovim fondovima. Biznis.rs

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)