Home Biznis Rusija zabranila ugovore koji ograničavaju cijenu nafte

Rusija zabranila ugovore koji ograničavaju cijenu nafte

0

01.02.2023. / 14:43

BIJELJINA – Stupila je na snagu ruska uredba kojom se zabranjuje isporuka nafte i naftnih derivata stranama koje žele da kupe taj proizvod po ograničenim cijenama.

Foto: Pixabay

Nakon što je 5. decembra 2022. na snagu stupio embargo EU na uvoz ruske nafte koja se dostavlja tankerima /ne i naftovodima/, kao i ograničenje gornje cijene ruske nafte u iznosu od 60 dolara za barel, Moskva je najavila kontramjere.

Tako je uredbom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina zabranjena isporuka nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim osobama ako ugovori direktno ili nedirektno predviđaju korištenje mehanizma određivanja granične cijene u svim fazama snabdijevanja krajnjeg kupca.

Od danas, 1. februra, ruski izvoznici dužni su da spriječe prisutnost odredbi o primjeni mehanizma ograničenja cijena u inostranim ugovorima.

Ako se u ugovorima pronađe mehanizam graničnih cijena, izvoznici moraju o tome obavijestiti carinske vlasti i Ministarstvo energetike Ruske Federacije i otkloniti to u roku od 30 dana. U suprotnom, carinska tijela zabranjuju izvoz.

Zabrana vrijedi od 1. februara do 1. jula, a predsjednik Rusije može posebnom odlukom izuzeti pojedine isporuke iz primjene uredbe.

Embargo EU na uvoz ruskih naftnih derivata počinje 5. februara – podsjećaju agencije. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)