Home Biznis Rusija spremna da poveća isporuku gasa Evropi

Rusija spremna da poveća isporuku gasa Evropi

0

16.10.2021. / 15:00

MOSKVA – Potrošnja ruskog gasa je rekordno visoka, ali je Moskva i dalje spremna da poveća isporuke Evropi ako primi takve zahtjeve, izjavio je danas potpredsjednik vlade Aleksandar Novak.

FOTO: Pixabay

Evropske spot cijene gasa porasle su ove godine za 800 odsto, jer se potražnja oporavila nakon pandemije virusa korona. Cijene su smanjene ranije ovog mjeseca nakon što je Rusija, ključni evropski snabdijevač gasom, rekla da bi mogla da isporuči više, ali te zalihe tek treba da se ostvare.

“Želim da podvučem da mi u Rusiji ove godine imamo rekordno visoku potrošnju gasa, što je posljedica aktivnog ekonomskog oporavka”, rekao je Novak za televizijski kanal “Rusija 1”.

Rusija, čija su proizvodnja i izvoz gasa u EU već blizu rekordnih vrijednosti, saopštila je da mora da završi sa popunjavanjem sopstvenih rezervi za skladištenje gasa prije nego što poveća isporuke evropskom spot tržištu. Plan je da to završi do kraja oktobra.

Novak nije rekao kolike su ruske rezerve gasa, ali je procijenio da evropskim podzemnim objektima nedostaje oko 25 milijardi kubnih metara gasa.

On je insistirao na tome da visoka domaća potražnja neće spriječiti Rusiju da ponudi više zaliha Evropi ako primi takve zahtjeve. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here