Home Biznis Rusija prodala dio Gasproma nepoznatom kupcu za tri milijarde dolara

Rusija prodala dio Gasproma nepoznatom kupcu za tri milijarde dolara

0

MOSKVA, Ruski gigant Gasprom objavio je da je zaradio skoro tri milijarde dolara prodajom 3,6 odsto vlasničkog udjela kupcu čiji identitet nije objavljen.

Agencije prenose da su dionice prodate preko Gaspromove podružnice, uz popust od 11 odsto u odnosu na cijenu na zatvaranju tržišta prošle srijede.

Udio od 3,6 odsto čine trezorske dionice koje su prodate po cijeni od 220,72 rublja po dionici, što znači da je kompanija prodajom ostvarila prihod od 187,7 milijardi rubalja (2,95 milijardi dolara).

Ruska kompanija je sličnom transakcijom u julu prodala 2,9 odsto vlasničkog udjela, uz popust od pet odsto, za 2,2 milijarde dolara, piše portal Investitor.me.

Iako Gasprom nije dužan da objavi imena kupaca budući da su kupljene dionice manje od pet odsto, podaci Moskovske berze pokazuju da je u najnovijoj transakciji dionice kupio samo jedan kupac, ocjenjuje Rojters.

U Gaspromu nisu odgovorili na pitanje Rojtersa da daju komentar na informaciju o prodaji dionica.

“Najvažniji rezultat dvije transakcije je to što su se u novoj dioničarskoj strukturi pojavili novi dioničari s ukupnim udjelom od 6,5 odsto”, piše u saopštenju klijentima Sberbank CIB.

“Nije sigurno da su novi ulagači strateški, iako ukupni iznos ulaganja od 5,1 milijardu dolara upućuje na zaključak da jesu”, dodaju u Sberbank CIB-u. Investitor.me

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of