Home Biznis Rusija: Nema pregovora o izmjeni OPEK-ovog sporazuma

Rusija: Nema pregovora o izmjeni OPEK-ovog sporazuma

0

RIJAD, Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da nisu u toku razgovori o izmjeni globalnog sporazuma o proizvodnji nafte.

U sklopu pomenutog sporazuma su članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) ograničile proizvodnju kako bi pružile podsticaj cijenama.

“Moskva je potpuno posvećena sporazumu”, rekao je Novak novinarima tokom posjete Saudijskoj Arabiji gdje učestvuje na jednom rusko-saudijskom investicionom događaju.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman je, na istom događaju, rekao da članice OPEK-a i njeni partneri, odnosno grupa poznatija kao OPEK+, pokazuju visoku posvećenost trenutnom sporazumu, i ukazao je na potrebu koncentrisanja pažnje na stabilnost naftnog tržišta a ne na cijene.

“Fer cijena je stabilna cijena”, poručio je bin Salman, a prenosi agencija Rojters.

Južni Sudan, članica grupe OPEK+, saopštiće narednih dana da se pridržava smanjenja proizvodnje, rekao je ministar, i dodao da je Gabon već objelodanio da u potpunosti poštuje sporazum.

Sporazum između OPEK-a, Rusije i drugih proizvođača koji nisu članovi naftnog kartela, predviđa smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno do marta 2020. godine, usljed prognoziranog viška ponude na tržištu u narednoj godini. Tanjug

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of