Home Biznis Rusi odustaju od G7

Rusi odustaju od G7

0

21.12.2019. / 9:00

MOSKVA, Rusija više nije zainteresovana za pridruživanje Grupi sedam industrijski najrazvijienijih zemalja svijeta.

Ovo je izjavio zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

“To je kao kada se probudite i otkrijete da vam je guska skuvana”, rekao je Rjabkov i dodao: “Niko nas nikada nije pitao želimo li da se vratimo u Grupu sedam ili ne”, preneo je TAS.

Komentarišući eventualni povratak Rusije u taj elitni klub na sastanku u Valdaju, on je rekao da je to interesovanje počelo da blijedi kada se Grupa sedam povukla u vrijeme ruskog predsedavanja 2014, a sada je zauvjek nestalo.

Visoki ruski diplomata je napomenuo da se danas može razgovarati o “zaista ozbiljnim stvarima” u drugom formatu, kao što su Grupa 20 (najrazvijenijih i zemalja u razvoju u snažnom usponu) i BRIKS (asocijacija Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike).

“Razumijemo da je Grupa sedam i dalje simbol statusa, ali priroda njenih aktivnosti daje osnovu za mnoštvo pitanja. Ne želimo samo da budemo tamo. Štaviše, mi čak i ne želimo da znamo bilo šta o preliminarnim uslovima povratka Rusije u tu grupu”, rekao je Rjabkov.

Grupa sedam G7, neformalni blok država najvećih svjetskih ekonomija, postoji od 1976. godine, a njene članice su Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Japan.

Grupa sedam je preimenovana u Grupu osam (G8) 1997. godine, kada joj se pridružila Rusija.

Godine 2014. zapadne zemlje su odlučile da se vrate u G7 format zbog razvoja događaja u Ukrajini i pogoršanja odnosa s Rusijom. Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of