Home Biznis RUGIP: Šume su naše, i polovina njiva

RUGIP: Šume su naše, i polovina njiva

0

27.05.2022. / 16:10

BANJALUKA – Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne odnose Republike Srpske, oglasila se nakon našeg teksta “RUGIP nije upisao nijedan kvadrat državne imovine na Srpsku” navodeći da u važećim zakonskim propisima ne postoji pojam „državna imovina“ kao oblik svojine, nego je samo jedna vrsta prava svojine, bez obzira o kojem se nosiocu prava svojine radi.

FOTO: Capital

“U skladu sa materijalnim propisima Republike Srpske, na Republiku Srpsku 100 odsto su uknjižene šume i šumsko zemljište po sili zakona, koja je ranije bila uknjižena kao društvena svojina, te 50 odsto poljoprivrednog zemljišta koje je takođe uknjiženo na Republiku Srpsku po sili zakona, a koje je ranije bilo uknjiženo kao društvena svojina”, objašnjavaju iz RUGIP-a.

Ističu da Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti propisano je da je nepokretna imovina koju koriste subjekti javne vlasti za obavljanje njihove djelatnosti i funkcionisanje po sili zakona svojina tih subjekata.

“Prema tome sva imovina u društvenoj svojini po sili zakona je postala svojina različitih nivoa javne vlasti, kako Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, tako i javnih preduzeća, javnih ustanove i drugih javnih službi čiji je osnivač Republika Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave. Na kraju, još jednom naglašavamo da pojam „državna imovina“ u važećim zakonskim propisima ne postoji, već postoji samo jedan oblik prava svojine, bez obzira ko su nosioci tog prava, a u skladu sa važećim zakonskim propisima”, rekli su u RUGIP-u.

Postoji državna svojina

Reakciju RUGIP-a vjerovatno je izazvao naslov koji možda kod nekog može da stvori utisak da na ime Republike Srpske nisu upisane ni šume, šumsko zemljište i poljoprivredno zemljište koji su bili u društvenoj, odnosno državnoj svojini.

Istina je da u propisima RS nema termina “državna imovina”, ali se koristi termin “društvena, odnosno državna svojina” (npr. u Zakonu o stvarnim pravima). U Zakonu o šumama iz 2003. godine, koji više nije na snazi, koristio se termin “državne šume” i “šume u državnoj svojini”, objašnjavaju pravnici koje smo konsultovali.

Te šume su sada možda zaista upisane u javnoj evidenciji na ime Republike Srpske.

Što se tiče Zakonom o nepokretnoj imovini koji je predmet našeg teksta, po tom zakonu, samom za sebe, ništa nije postalo svojina subjekata javne vlasti. Članom 3. Zakona je samo određeno da je svojina subjekata javne vlasti ono što se smatra njihovim vlasništvom, a što oni koriste.

CAPITAL

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)