Home Biznis RUGIP angažovao pravne zastupnike koji nisu advokati

RUGIP angažovao pravne zastupnike koji nisu advokati

0

15.07.2020. / 14:19

BANJALUKA – Pored toga što je bez jasnih i preciznih kriterija favorizovala samo pojedine advokate i omogućila im da zarade na stotine hiljada maraka, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) Bosiljka Predragović je kao privremene zastupnike u upravnim postupcima angažovala osobe koje uopšte nisu advokati, otkriva portal CAPITAL.

Naime, na listi onih koji su od 2015. do 2019. godine bili angažovani od strane RUGIP-a se nalazi devet imena koji nisu članovi Advokatske komore Republike Srpske, samim tim nisu ni advokati.

Branko Šupić, Željko Kisin, Zora Bjelogrlić, Zoran Divjak, Ivona Nović, Jovo Papić, Miodrag Perendija, Mladen Pušonja i Mira Šugić su komori nepoznata imena. Bez obzira što nisu advokati, neki od njih su zaradili preko 10.000 maraka.

Kako saznajemo, to je izazvalo i reakciju Advokatske komore koja je od RUGIP-a zatražila da joj se dostave rješenja o njihovim imenovanjima kako bi se utvrdilo u kojem su svojstvu ta lica postupala.

Međutim, ovo je samo dio zahtjeva i pitanja na koje advokatska zajednica traži odgovore. Advokate interesuje i po kojim kriterijumima RUGIP određuje stručnost advokata.

Takođe komora traži da joj se pojasni na osnovu kojeg kriterija je za Područnu jedinicu Bijeljina samo jedan advokat bio bio sposoban da zastupa pred RUGIP-om.

U pitanju je Milan Matić koji je po tom osnovu inkasirao 235.854 KM, dok veliki broj njegovih kolega u Republici Srpskoj nije imao priliku da zaradi ni jednu marku.

Matić je u imenik advokata upisan 2016. godine nakon čega je u Bijeljini sa partnerima advokatima Ćeklić Nikolom i Krsmanović Veranom osniva Advokatsku kancelariju Ćeklić, Krsmanović & Matić.

Na sajtu njihove kancelarije se navodi kako je u svom profesionalnom radu u više navrata držao edukatorske obuke iz oblasti javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, te da se bavi porodičnim i nasljednim pravom, obligacionim pravom i privrednim pravom.

Još jednom urgiramo da kod postavljanja advokata za privremene zastupnike licima nepoznatog prebivališta u postupcima izlaganja angažujete advokate iz imenika Advokatske komore RS. Naglašavamo da RUGIP nije nadležan da procjenjuje sposobnost advokata, osim ako očigledno postupa suprotno interesima stranaka koje zastupa. Postavljanje zastupnika mora biti uređeno na jasan i transparentan način kako bi se spriječilo dosadašnje arbitarno i diskriminatrosko postupanje”, navodi se u dopisu komore koji je u posjedu CAPITAL-a.

Advokati optužuju Predragovićevu za lažiranje podataka

U dopisu se takođe navodi kako advokati nemaju povjerenje u direktora RUGIP-a zbog čega sumnjaju da su podaci koje im je dostavila tačni.

Podsjećamo, Predragovićeva je u svom dopisu komori iz juna ove godine navela kako advokati koji se bave krivičnim pravom ne mogu kvalitetno obavljati poslove za potrebe RUGIP-a, zbog čega nisu ni angažovani, što je izazvalo bijes kod velikog broja advokata.

Potvrdila je i da ne postoji propisana obaveza kada je izbor advokata u pitanju, čime je indirektno priznala da postoji mogućnost zloupotrebe.

Inače, RUGIP je pod izgovorom da 2020. još nije okončana odbio da dostavi spisak advokata koji su angažovani tokom ove godine. Prema nezvaničnim informacijama praksa po kojoj je samo uzak krug njih bio angažovan od strane ove uprave se nije promjenila.

Prema saznanjima CAPITAL-a advokatska zajednica je istrajna u ideji da se ova oblast reguliše kako bi se spriječile zloupotrebe u budućnosti, a koje se sada dešavaju.

Konsultacije se obavljaju na svakodnevnom nivou, a nije isključena ni mogućnost da se protiv direktora i odgovornih u RUGIP-u podnesu krivične prijave.

Sa ciljem da javnosti objasnimo na koji način i po osnovu kojih kriterija RUGIP angažuje zastupnike još prošle sedmice smo poslali više pitanja na koja još nismo dobili odgovore.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here