Home Biznis Rols-Rojs u gubitku 7,2 milijardi dolara

Rols-Rojs u gubitku 7,2 milijardi dolara

0

30.08.2020. / 14:00

LONDON – Britanski proizvođač motora za avione Rols-Rojs zabilježio je rekordni gubitak od 5,4 milijarde funti (7,2 milijarde dolara) u prvoj u polovini 2020, usljed negativnih uticaja pandemije virusa korona na poslovanje.

Kompanija ne očekuje da će se narudžbine oporaviti do nivoa prije Kovida do 2025. godine, prenosi Gardijan.

Pandemija je dovela do pada tražnje za motorima jer su avio-kompanije u velikoj mjeri smanjile letove, a proizvođači aviona desetkovali proizvodnju.

Rols-Rojs je predviđao na početku godine da će proizvesti 450 avio-motora tokom 2020, ali sada planira da isporuči samo 250 komada.

Kompanija je preduzela najveće restrukturiranje u svojoj istoriji koje će rezultirati zatvaranjem nekoliko proizvodnih lokacija, uključujući fabrike Barnoldsvik u Lankšajru i Ensli u Notingemšajru.

Rols-Rojs je ranije najavio da planira smanjenje 9.000 radnih mjesta u svijetu, što je više od 15 odsto njegove radne snage, pri čemu će britanski radnici činiti dvije trećine od ukupnog broja.

U saopštenju kompanije se navodi da je 2.500 radnika iz Velike Britanije podnijelo zahtjev za dobrovoljan odlazak ili je prihvatilo prevremeno penzionisanje, što je znatno smanjilo potrebu za otpuštanjem.

Do danas je 4.000 ljudi iz civilnog vazduhoplovnog sektora napustilo kompaniju, smanjivši njenu globalnu radnu snagu na 48.000 ljudi. Još 5.000 zaposlenih bi trebalo da ode prije kraja godine.

U Rols-Rojsu predviđaju da će putem restrukture ostvariti uštedu prije oporezivanja od najmanje 1,3 milijarde funti (1,7 milijardi dolara) do kraja 2022.

U okviru nastojanja da dugoročno podupre svoj bilans stanja, kompanija najavljuje da će prodati imovinu vrednu najmanje 2,0 milijarde funti (nešto manje od 2,7 milijardi dolara), uključujući španskog proizvođača motora ITP Aero, izvještava Gardijan. (Tanjug)

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here