Home Vijesti ROKADA Rus ipak neće biti izvjestilac za Kosovo, već Nijemac koji je...

ROKADA Rus ipak neće biti izvjestilac za Kosovo, već Nijemac koji je Srbiju polio “HLADNIM TUŠEM”

0

Iako je do posljednjeg trenutka bilo neizvjesno, izvjestilac Savjeta Evrope za Kosovo ipak neće biti ruski poslanik Aleksej Kondratijev, već njegov njemački kolega Peter Bajer.
Kako Blic nezvanično saznaje, ovakva odluka donesena je prije nepunih sat vremena, nakon glasanja u Savjetu Evrope, i to između tri kandiata: Rusa, Nijemca i Holanđanke.
Tako će, ipak, o stanju demokratije na KiM i dijalogu između Beograda i Prištine u ovoj evropksoj instituciji govoriti Bajer, a ne Kondratijev, koga su inače predstavnici prištinskih vlasti unaprijed nazvali “problematičnim” i “prijetnjom po bezbjednost”.
Bajer je, inače, poslanik CDU/CSU, stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, a predstavnik Njemačke u Savjetu Evrope je od početka prošle godine.
On je i potpredsjednik Odbora za poštovanje obaveza država članica Savjeta Evrope, član Pododbora za vještačku inteligenciju i ljudska prava, i zamjenik člana u još dva odbora: za politička pitanja i demokratiju i pravna pitanja i ljudska prava.
Inače, Peter Bajer nije nepoznanica ni u Srbiji, koju je svako malo posjećivao i kao izvestilac svoje stranke za Zapadni Balkan.

Svojevremeno, on je domaću javnost šokirao izjavom da Srbija treba da prizna “državu Kosovo” jer u suprotnom neće ući u EU. Takođe, žestok je protivnik razgraničenja kao potencijalnog rješenja za kosovski problem, što je takođe u nekoliko navrata ponovio.
Peter Bajer bio je prisutan ove godine na sastanku u Berlinu, koji su za lidere Zapadnog Balkana ove godine u aprilu organizovali francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel.
Za sada se o njegovom imenovanju niko od prištinskih političara nije izjasnio, za razliku od prethodnih dana, kada su maltene bilu “u kampanju” protiv imenovanja Kondratijeva.
U tome je prednjačio odlazeći šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, koji je javnost obavještavao o “opasnosti” da izaslanik bude upravo ovaj Rus.
Foto: Vestnik Kavkaza/Screenshot
Ni njemu ovaj region nije nepoznanica, budući da je dolazio i u Beograd gdje je govorio protiv NATO bombardovanja, ali i Priština gdje je prema navodima kosovskih medija bio stacioniran kao, svojevremeno, pripadnik KFOR-a, i gdje je čak i ranjen, doduše u tuči u jednom baru.
Inače, riječ je o osobi koja je bila i zamjenik predsjednika Komiteta za bezbjednost i odbranu Savjeta Ruske Federacije, a pojedini mediji nazvali su ga i ruskim obavještajcem.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Radnik Ministarstva inostranih poslova BiH i predsjednika Sindikalne organizacije u ovom ministarstvu, Miroslav Vujčić, protiv kojeg je pokrenut …
VIŠE

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH istakli su da su usvojeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske u saglasnosti sa dejtonskim načelima, …
VIŠE

Ujedinjenje Kosova i Albanije trenutno nije moguće i po tom pitanju je stav Demokratskog saveza Kosova (DSK) potpuno suprotan od onog koje propagira …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da su zaključci Narodne skupštine u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i …
VIŠE

Predsjednik DNS Marko Pavić uručio je danas u Banjaluci člansku knjižicu načelniku opštine Bosanski Petrovac Dejanu Prošiću koji je pristupio …
VIŠE

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da će sutra u Mostaru razgovarati sa rukovodstvom HDZ o mogućnostima formiranja vlasti na nivou BiH, te …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)