Home Biznis „Robne rezerve“ neće pokretati stečaj „Farmlanda“

„Robne rezerve“ neće pokretati stečaj „Farmlanda“

6

10.12.2021. / 14:58

BANJALUKA, NOVA TOPOLA – Povjerioci Robnih rezervi Republike Srpske u stečaju odustali su od pokretanja stečaja u govedarskoj farmi „Farmland“ u Novoj Topoli od koje potražuju oko 20 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Foto: Capital

Skupština povjerilaca Robnih rezervi zasjedala je juče, te je na sjednici odlučeno da se potraživanja koja rezerve imaju od „Farmlanda“, a koja su im i sudski potvrđena pokušaju naplatiti kroz stečajni postupak, ali da stečaj pokrenu druga prioritetnija lica, a da Robne rezerve naknadno prijave svoja potraživanja jer smatraju da tako imaju više šanse za naplatu.

„Nekretnine „Farmlanda“ su pod hipotekama i blokirane, blokirani su im i računi, nema raspoložive pokretne imovine, te postoji bojazan da ukoliko bi Robne rezerve podnijele stečaj, ne bi mogle naplatiti svoja potraživanja“, rekla je stečajna upravnica Robnih rezervi RS Dosta Baraković za CAPITAL

Ocijenjeno je da bi samo za pokretanje stečaja u ovoj propaloj govedarskoj farmi u startu trebalo obezbijediti 40.000 KM.

„Procijenjeno je i da samo ukupna osnovna potraživanja od „Farmlanda“ iznose oko 20 miliona maraka“, kaže Barakovićeva.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao milionski dug koji „Farmland“ ima prema Robnim rezervama potvrđen je prije skoro godinu i po dana, ali od tada nije preduzeto ništa kako bi bio naplaćen.

Osim što robne rezerve nisu zatražile stečaj u „Farmlandu“ to izbjegava da uradi i Poreska uprava RS, iako joj „Farmland” duguje više od pet miliona maraka.

Ranije su se za CAPITAL pravdali da prijedlog za stečaj ne podnose jer je naplata u ovim postupcima neizvjesna. Isto tako, priznali su, neizvjesna je naplata i mimo stečaja s obzirom na to da su ih banke preduhitrile i upisale hipoteke na imovini „Farmlanda“ prije njih.

Jedan od razloga zbog kojeg su „Robne rezerve” otišle u stečaj bili su ugovori sa „Farmlandom“ na osnovu kojih je Srpska ovoj farmi povjerila na čuvanje junice i tone žitarica.

Zbog nepoštovanja tih ugovora „Robne rezerve” su tužile i dobile presude protiv „Farmlanda“ teške 3,7 miliona KM.

Osim prema Poreskoj upravi i „Robnim rezervama“, milionska dugovanja „Farmland“ ima i prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS od koje je proteklih godina dobio dva kredita u ukupnom iznosu od 17,8 miliona maraka. Jedan kredit od 14,8 miliona KM odobren je bez finansijskog posrednika.

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)