Home Vijesti “RIJEŠILI BITNE STVARI” Davidovićeva rekla da zakon o sportu u aprilu ide...

“RIJEŠILI BITNE STVARI” Davidovićeva rekla da zakon o sportu u aprilu ide u Skupštinu

0

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je Srni da je Prijedlogom zakona o sportu definisana mogućnost transformacije sportskih kolektiva u sportska privredna društva, a narodni poslanici će svoj sud o njemu dati najkasnije u aprilu nakon čega slijedi donošenje podzakonskih akata kako bi zakon mogao u potpunosti da se primjenjuje.
– Riješili smo bitne stvari, posebno kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti sportista, gdje smo preuzeli obavezu da finansiramo jedan sistematski pregled godišnje za sportiste do 18 godina, profesionalne sportiste i sportiste sa invaliditetom. Osnažili smo ulogu sportskih saveza, ali i povećali njihovu odgovornost, kategorisali sportiste i posvetili pažnju edukaciji kadra koji radi sa djecom – istakla je Davidovićeva.
Ona je navela da se na ovom prijedlogu zakona radilo dosta dugo i veoma ozbiljno, te da je pripremljen kvalitetan sistemski zakon, koji je naišao na odobravanje većeg dijela sportske javnosti.
– Nedavno smo imali i sastanak sa sportskim savezima i nije bilo ozbiljnih primjedaba na tekst zakona. Osim stručnjaka iz različitih oblasti koji su radili na izradi teksta zakona, pružili smo priliku svim zainteresovanim građanima da iznesu svoje stavove i mišljenja u svim regijama Republike Srpske – naglasila je Davidovićeva.
Govoreći o raspodjeli sredstava koja je Vlada krajem godine izdvojila za sportske kolektive, Davidovićeva je rekla da je bilo raznih komentara i nezadovoljstava i naglasila i da je ovo prvi put da je Vlada Republike Srpske na ovaj način pružila podršku klubovima i izdvojila iz budžeta 1,5 milion KM.
– Naravno da nisu mogli svi biti obuhvaćeni, pa je to i uzrok nezadovoljstva, ali pokušaćemo da prevaziđemo taj problem jer želimo da ova podrška bude kontinuirana. Ponudićemo Vladi na razmatranje pravilnik o posebnom finansiranju sportskih kolektiva koji predviđa da sportski savezi predlože kolektive koji će biti definisani kao klubovi od posebnog značaja za Republiku Srpsku i u skladu s tim na poseban način i finansirani – najavila je Davidovićeva.

Kada je riječ o školskom sportu, ministar porodice, omladine i sporta navela je u izjavi za Srnu da su “Male olimpijske igre (MOI) projekat koji iz godine u godinu raste i Ministarstvo je ponosno na to takmičenje”.
– U posljednjih nekoliko godina uveli smo nove sportove kako bismo osvježili takmičenje, a ove godine planiramo da organizujemo Republičko finale MOI u Banjaluci. Biće to lijepa smotra sporta, mladosti i budućnosti koju želimo da pokažemo i pohvalimo. Ovaj vid okupljanja je možda i najbolja prilika da kažemo koliko je ovo takmičenje značajno za djecu, njihov fizički i psihički razvoj, ali i za razvoj sporta Republike Srpske – istakla je ona.
Prema njenim riječima, MOI proslavile su Republiku Srpsku i van njenih granica, pa će Banjaluka, zahvaljajući članstvu u Međunarodnoj asocijaciji školskog sporta, biti domaćin Evropskog prvenstva u odbojci za osnovne škole.
Ona je podsjetila i na saradnju sa sekretarom za sport Vojvodine Vladimirom Batezom, ističući da je zadovoljstvo sarađivati sa ljudima poput njega koji je veoma operativan, želi da pomogne i da svoje dragocjeno iskustvo podijeli s Ministarstvom.
– Kao nekadašnji vrhunski sportista odlično razumije potrebe sporta i sportista, ali i važnost ulaganja u infrastrukturu i već nam je obezbijedio donaciju tri mulitifunkcionalna sportska terena, koji bi trebalo ubrzo da budu u Republici Srpskoj. Imamo obećanje i da će biti donirana kolica za sportiste sa invaliditetom, a u toku je i izrada zajedničkog projekta prekogranične saradnje Ministarstva porodice, omladine i sporta i Pokrajinskog sekretarijata Vojvodine u oblasti omladine i sporta – dodala je Davidovićeva.
Prema njenim riječima, Ministarstvo na čijem je čelu očekuje i organizacija Sajma sporta, a namjera da je se ponudi i nešto novo u odnosu na dosadašnje manifestacije.
– Očekuje nas jedna dinamična i izazovna godina, ali vjerujem da ćemo na sve to uspješno odgovoriti – zaključila je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću 15. februar – Dan državnosti, sa željom …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će povodom dana državnosti Srbije – Sretenja dodijeliti niz najviših državnih odlikovanja, a …
VIŠE

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je 3. februara 2020. godine zaključak kojim povećava plate radnicima Predsjedništva BiH, …
VIŠE

Kada biste opisali BiH kao jednu osobu, to bi bio starac koji je lijepo obučen i lijepo miriše, ali suština mu je trula. Sanda Mešinović, …
VIŠE

Odobrio 15.000 KM iz budžeta BiH bošnjačkom lingvisti Dževadu Jahiću za izradu 10. i 11. toma skandaloznog “Rječnika bosanskog …
VIŠE

Sud BiH mu ukinuo mjeru zabrane obavljanja funkcije predsjednika BORS. Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)