Home Biznis RHMZ: Vrijeme je povoljno za konkurse i lokalne rođake

RHMZ: Vrijeme je povoljno za konkurse i lokalne rođake

0

15.02.2022. / 14:56

  • Na pozicije tražene konkursom biće zaposleni radnici Zavoda – direktorova supruga, brat načelnika odjeljenja, snaha ministra Šeranića…

BANJALUKA – Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) raspisao je konkurs za šest upražnjenih pozicija za koje se već sada zna ko će ih popuniti. Radna mjesta su, između ostalih, namijenjena za suprugu aktuelnog vršioca dužnosti direktora Daraka Borojevića, snahu ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, brata načelnika u Zavodu koji već rade u ovoj instituciji, saznaje CAPITAL.

Foto: Nezavisne novine

Javni konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta u Republičkom hidrometeorološkom zavodu objavljen je 14. decembra prošle godine, a intervjui za prijavljenim kandidatima biće održani u četvrtak, 17. februara.

Konkurs je raspisan za upražnjena radna mjesta viši stručni saradnik za inventar gasova, viši stručni saradnik za disperziono modelovanje i GIS, viši stručni saradnik za praćenje i proračun emisija  iz postrojenja i drugih izvora zagađivanja, viši stručni saradnik za hidrologiju, rukovodilac Odsjeka za kvalitet vazduha i rukovodilac Odsjeka za kvalitet voda.

Kako saznajemo na poziciju rukovodioca Odsjeka za kvalitet vazduha biće imenovana Svjetlana Borojević, supruga aktuelnog vršioca dužnosti direktora RHMZ Darka Borojevića, dok će za rukovodioca Odsjeka za kvalitet voda biti imenovan Zlatko Đajić, blizak Vladi Đajiću.

Za poziciju višeg stručnog saradnika za inventar gasova uslove je ispunilo osam kandidata i sa njima će biti obavljen intervju, ali prema informacijama CAPITAL-a, ova pozicija je već namijenjena Ajdi Šeranić, snahi ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića.

Za radno mjesto višeg stručnog saradnika za disperziono modelovanje i GIS na intervju će tri kandidata, a mjesto je rezervisano za Jovanu Rudić, sestričinu Svjetlane Radusin, pomoćnice ministra za zaštitu životne sredine.

Na poziciju višeg stručnog saradnika za praćenje i proračun emisija  iz postrojenja i drugih izvora zagađivanja, prema našim saznanjima, biće izabran Darko Šipka, brat Branka Šipke, načelnika Odjeljenja za pravne i finansijske poslove u RHMZ.

Bivšoj pomoćnici direktora Škole učenika u privredi Rožić Dragani namijenjena je pozicija višeg stručnog saradnika za hidrologiju.

Izvor CAPITAL-a kaže da su svi oni su već zaposleni u Zavodu, neki na određeno, a neki na neodređeno, te da je konkurs samo paravan za njihovo unapređenje sa dosadašnjih pozicija.

„Zavod je postao porodična firma. Pored supruge, tu radi i sestra aktuelnog direktora, kao i supruga nekadašnjeg direktora Zorana Božovića. Od početka pandemije u Zavodu je zaposleno oko 10 ljudi, uz blagoslov Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, iako je Vlada preporučila mjere štedenje. Čak 90 odsto budžeta Zavoda ide na plate, a o kakvom se rasulu radi govori i podatak da u ovoj instituciji postoje rukovodioci koji su šefovi sami sebi, odnosno nalaze se na čelu odsjeka koji nema radnika“, kaže dobro upućeni izvor CAPITAL-a.

Dodaje da je u Zavodu zaposlena i Danka Sladojević, supruga direktora Agencije za agrarna plaćanja Predraga Sladojevića.

S druge strane, vršilac dužnosti direktora Republičkog hidrometoerološkog zavoda Darko Borojević tvrdi za CAPITAL da nije tačno da se već zna ko će proći na konkursu i da će o tome odlučivati komisija u sklopu Agencije za državnu upravu.

„Konkurs je javan, a ja radim na prijedlog komisije. Moja supruga jeste konkurisala, ona je radnik Zavoda još od 2008. godine i tu smo se i upoznali. Ja nisam mjerodavan da cijenim ima li sukoba interesa ukoliko ona bude izabrana na konkursu. Postoji komisija, postoji upražnjeno radno mjesto i ko god ispunjava uslove može da se prijavi“, kazao je Borojević i dodao da Zavod trenutno ima oko 80 radnika.

Inače, Komisija za izbor kandidata za upražnjeno radno mjesto u Republičkom hidrometeorološkom zavodu ima pet članova, od kojih su tri iz Zavoda.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)