Home Vijesti Rezolucija Kongresa SAD otkrila JEZIVE DETALJE: Sulejmani pripremao TERORISTIČKE NAPADE U BiH

Rezolucija Kongresa SAD otkrila JEZIVE DETALJE: Sulejmani pripremao TERORISTIČKE NAPADE U BiH

0

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.
Naredio Tramp
Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.
Ovaj iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde, podsjećamo, ubijen je 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.
Likvidaciju Sulejmanija naredio je lično američki predsjednik Donald Tramp zbog, kako je rekao, planiranja napada na državljane SAD i njihove ambasade.U rezoluciji se otkriva da je Sulejmani pripremamo brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljane SAD.
Foto: Avaz/RAS Srbija
Kako je navedeno, Sulejmani je bio vođa korpusa Islamske revolucionarne garde Kuds, koja je okarakterizirana kao teroristička organizacija koja je globalna prijetnja Sjedinjenim Državama i međunarodnoj zajednici.

Kongres tvrdi da je Sulejmani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.
Svi napadi
Navodi se da je, između ostalog, Sulejmani planirao napade i 31. decembra 2019. godine na ambasade Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, Bosni, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama, istaknuto je.
Podržao atentat na ambasadora Sudijske Arabije
Istaknuto je također da je Sulejmani planirao ili podržavao brojne druge smrtonosne terorističke napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike, uključujući i 2011. godinu i atentat na ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela el-Džubejra.
Sulejmanijevo ubistvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošle sedmice Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.
(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Vlada Republike Srpske će u narednom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN posvetiti poglavlje neustavnom i antidejtonskom djelovanju visokog …
VIŠE

“Najavljena mogućnost povećanja plata u državnim organima vlasti za 4,5 odsto. Vi kakvi ste odmah ćete se buniti zaboravljajući koliko mnogo i …
VIŠE

Republika Srpska ga optužuje da ignoriše vehabijske i ekstremističke pokrete u BiH. Valentin Incko, visoki predstavnik za …
VIŠE

Finansiraju 33 nove usluge koje do sada nisu bile dio zdravstvenog sistema Srpske, zbog čega su pacijenti na liječenje išli izvan Srpske. Dejan …
VIŠE

Formiranje jedinice za zaštitu i spasavanje na nivou BiH stara je politička tema u zemlji, ali je u žižu javnosti opet dospjela nakon što se, …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras u selu Mrčevci kod Laktaša da su Srbi veliki narod sa velikom istorijom, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)