Home Biznis Rekonstrukcija aerodroma Nikola Tesla u narednih pet godina

Rekonstrukcija aerodroma Nikola Tesla u narednih pet godina

0

19.01.2020. / 13:49

BEOGRAD, Izgradnja umjetnute poletno-sletne staze, pored obnavljanja postojeće glavne, jedan je od prvih graditeljskih zahvata na Aerodromu Nikola Tesla u narednih pet godina.

Politika navodi da je taj poduhvat, između ostalog, najavila francuska kompanija Vansi Erports, kada je prije dvije godine dobila najveću srpsku vazdušnu luku u koncesiju na 25 godina, a planski dokument koji će omogućiti ulaganje u taj strateški kompleks u Surčinu na javnom je uvidu do 10. februara.

Osim rekonstrukcije i dogradnje, nacrtom plana detaljne regulacije Nikole Tesle, koji obuhvata 1.870 hektara, predviđena je velika transformacija prije svega zemljišta uz autoput.

Buduća privredno-komercijalna zona prostiraće se na 250 hektara južno od autoputa Beograd -Zagreb, a predvođena je i izgradnja putne i željezničke veze grada i aerodroma.

Podizanje druge poletno-sletne staze, novog putničkog terminala i pratećih tehničkih i servisnih sadržaja predviđeno je tek poslije 2043. godine, kada Vansijevo upravljanje aerodromom prestaje.

Gradski urbanista Marko Stojčić objašnjava da do 2043. godine koncesionar i vlada Srbije očekuju 15 miliona putnika godišnje, što je trostruko više nego danas i ta brojka govori o potrebi da se gradi druga pista i novi kompleks aerodroma.

On kaže da će koncesionar, kako bude rastao broj putnika u naredne dvije decenije, dograđivati objekte za terminal i infrastrukturu.

“Zbog proširenja aerodroma i novih privredno-komercijalnih zona otvara se oko 10.000 novih radnih mesta, a povećanje broja putnika direktno će se odraziti na turizam u Beogradu. Cilj nam je druga pista, što će biti znak da smo postali ozbiljan ne samo turistička, nego i ekonomska destinacija”, istakao je Stojčić.

On je izrazio uvjerenje da će plan, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, biti usvojen do kraja marta.

Nacrt plana detaljne regulacije Nikole Tesle obuhvata i kulturna dobra – Muzej vazduhoplovstva, Jevrejsko groblje na ledinama i arheološki lokalitet Vrbas – praistorija u Surčinu.

Groblje na Ledinama, na mjestu koje se naziva Trostruki surduk, jedno je od prvih stratišta Jevreja na području okupiranog Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Tu su Nijemci krajem 1941. godine strjeljali i zakopali grupu od 240 Jevreja i manji broj Roma.

Mesto zločina obilježeno je spomen-pločom koju je postavilo Udruženje boračkih organizacija Novog Beograda 20. oktobra 1946. godine. Tanjug

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of