Home Biznis Realni rast BDP-a u BiH 11,6 odsto

Realni rast BDP-a u BiH 11,6 odsto

0

04.10.2021. / 14:41

SARAJEVO – Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH u drugom kvartalu ove godine iznosio je 11,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

FOTO: Pixabay

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u drugom kvartalu od 1,9 odsto, u odnosu na prethodni kvartal, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

U drugom kvartalu ove, u odnosu na isti period prošle godine, značajan realni rast bruto dodate vrijednosti od 27 odsto zabilježen je u trgovina na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala, od 17,2 odsto u prevozu i skladištenju, a od 14,5 odsto u prerađivačkoj industriji.

Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom virusa korona uticala je na ekonomiju većine zemalja, pa tako i na BiH, ističu iz Agencije i dodaju da podaci pokazuju da je pandemija uticala i na kretanje BDP-a prema rashodnom pristupu.

BDP u drugom tromjesečju ove, u odnosu na isti period prošle godine zabilježio je realan rast od 11,6 odsto, što ukazuje na oporavak ekonomije.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodni period pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP-a u drugom tromjesečju od 1,2 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje

Posmatrano prema kategorijama BDP-a prema rashodnom pristupu, u drugom tromjesečju, u odnosu na isti period lani, realni rast zabilježen je kod svih kategorija – kod potrošnje domaćinstava 13,2 odsto, potrošnje zemlje 1,9 odsto, bruto investicija 14,9 odsto, izvoza roba i usluga 51,3 odsto, te uvozu robe i usluga 38,3 odsto. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here