Home Biznis Razvojna agencija zakinula budžet Srpske

Razvojna agencija zakinula budžet Srpske

0

25.09.2020. / 14:57

BANJALUKA – Brojne lokalne zajednice u Srpskoj su u protekloj deceniji osnovale razvojne agencije kao podršku prema svom ekonomskom i društvenom razvoju. Vlast u Čelincu nije uspjela za nekoliko godina da razvije agenciju koja treba da razvija privredu, pa je odlučila staviti ključ u bravu. Međutim, ispostavilo se da je agencija, umjesto privrede, uspješno “razvijala” dugove prema Srpskoj, koji nikada neće biti naplaćeni, otkriva portal CAPITAL

FOTO: Opština Čelinac

Okružni privredni sud u Banjaluci ovih dana je donio Rješenje kojim je okončao stečaj Razvojne agencije opštine Čelinac. Na početku postupka, koji je otvoren u februaru jedino potraživanje imala je Poreska uprava Republike Srpske.

Njoj je priznat dug od 30.683 i svrstana je u opšti isplatni red, ali kako nema stečajne mase, novac neće ni vidjeti.

Za razliku od države, osnivač, odnosno opština Čelinac će dobiti nešto pohabanog kancelarijskog namještaja, a koji im može poslužiti kao uspomena na propali projekat.

Naime, stečajni upravnik je utvrdio da agencija u knjigama vodi pokretnu imovinu u vidu namještaja od oko deset hiljada maraka. Međutim, procijenio je da prodaja namještaja neisplativa.

Radi se o uglavnom o dugo korištenom kancelarijskom namještaju i drugoj opremi koja bi se mogla prodati za neki manji iznos iz kog se ne bi mogli pokriti ni troškovi licitacije imovine.

Da bi došlo do prodaje, potrebno je bilo izvršiti njenu procjenu od strane vještaka i objaviti oglas o licitaciji. Troškovi licitacije bili bi višestruko veći od od iznosa sredstava koja bi se mogla eventualno dobiti unovčenjem. Zbog toga, stečajni upravnik predlaže da se imovina uruči osnivaču”, navodi se u rješenju suda koje je u posjedu portala CAPITAL, a kojim je prijedlog stečajnog upravnika prihvaćen.

Inače, u momentu otvaranja stečaja, agencija je bila već ugašena i nije bilo zaposlenih radnika, niti bilo kakvog novca na računima.

Poreska uprava je imala opciju da uplati 2.000 maraka, kako bi se nastavio stečajni postupak, ali je očigledno procjenila da bi to bilo samo dodatno i bespotrebno bacanje novca, pa je stečaj okončan 22. septembra.

Odluku o gašenju Razvojne agencije donijeli su odbornici Skupštine opštine na sjednici u martu prošle godine. Iako je planirano da se ona likvidira, zbog neizmirenih obaveza je u februaru ove godine otvoren stečaj.

Načelnik opštine, Momčilo Zeljković je tada kazao kako ne postoji ekonomska opravdanost za nastavak njenog rada, te da će novac koji je izdvajan iz budžeta za njeno poslovanje, biti prusmjeren u druge svrhe.

S obzirom da je agencija za par godina postojanja potrošila preko pola miliona maraka, a da nije bilo vidljivih rezultata, ideju o gašenju zdušno su podržali i odbornici opozicije.

CAPITAL: Dragana Eremija

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here