Home Vijesti RAZROČILI 70,1 MILION KM Građani smanjili iznos štednje u bankama u Srpskoj

RAZROČILI 70,1 MILION KM Građani smanjili iznos štednje u bankama u Srpskoj

0

BANJALUKA – Кrediti koje su banke u Republici Srpskoj dale građanima ostali su na istom nivou, dok je štednja građana manja za 70,1 miliona КM ili tri odsto u odnosu na kraj prošle godine, piše Srpskainfo.
Ovo su posljednji podaci Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koji se odnose na kraj prvog polugodišta ove godine.
Krediti građanima iznose nešto više od 2,5 milijardi KM, dok je ukupna štednja stanovništva na kraju šestog mjeseca oko 2,4 milijardi maraka.
– Oročena štednja čini 73,6 odsto ukupne štednje građana i bilježi pad od četiri odsto, a štednja po viđenju bez tekućih računa građana čini 26,4 odsto ukupne štednje građana i ostala je na istom nivou u odnosu na kraj 2019. godine. Međutim, kada se dodaju tekući računi građana, koji su veći za 53,2 miliona КM ili pet odsto, vidimo da su ukupni depoziti građana zadržali isti nivo, tako da je stopa pokrivenosti kredita građana s depozitima građana 71,9 odsto i veća je za 0,4 procentna poena u odnosu na kraj 2019. godine – podaci su Agencije za bankarstvo RS.
Napominju da je od 2016 do 2019. godine kretanje štednje građana (bez uključenih tekućih računa) i kredita datih građanima približno jednako i da su krediti građana gotovo u potpunosti pokriveni štednjom stanovništva.
Let's block ads! (Why?)