Home Biznis Rat “obara” globalni privredni rast za 2022. i 2023. godinu

Rat “obara” globalni privredni rast za 2022. i 2023. godinu

0

14.04.2022. / 17:24

VAŠINGTON – Rat u Ukrajini primorao je Međunarodni monetarni fond (MMF) da umanji procjenu globalnog privrednog rasta za 2022. i 2023. godinu, dok visoke cijene hrane i energenata vrše pritisak na osjetljive ekonomije, izjavila je direktor MMF-a Kristalina Georgijeva.

Kristalina Georgieva (Foto: YouTube/screenshot)

Ona je rekla da je prognoza oborena za 143 ekonomije koje čine 86 odsto globalnog privrednog proizvoda, ali je dodala da će većina zemalja imati pozitivan privredni rast.

Georgijeva je rekla da je vojna akcija Rusije “poslala udarne talase širom svijeta” i da je to veliki udarac za zemlje koje pokušavaju da se oporave od posljedica pandemije kovida 19.

“Jednostavno rečeno, suočeni smo sa krizom koja se nastavlja na krizu. U ekonomskom smislu, rast je oboren, a inflacija povećana. U ljudskom smislu, prihodi ljudi opadaju, a teškoće rastu”, rekla je direktor MMF-a u obraćanju na skupu u Vašingtonu.

MMF očekuje da će inflacija, koja sada predstavlja “jasnu i prisutnu opasnost” u mnogim ekonomijama, ostati na visokom nivou duže nego što se do sada mislilo.

Georgijeva nije predstavila preciznu prognozu gobalnog privrednog rasta, ali je rekla da će on biti manji od prethodno očekivanih 4,4 odsto.

Adblock test (Why?)