Home Biznis Rast cijena na domaćem tržištu u oktobru 0,1 odsto

Rast cijena na domaćem tržištu u oktobru 0,1 odsto

0

BANJALUKA, Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Republike Srpske na domaćem tržištu u oktobru su u prosjeku bile veće za 0,1 odsto u odnosu na septembar, dok su na stranom tržištu ostale na istom nivou, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prema namjeni potrošnje, na domaćem tržištu najveći procentualni rast od 0,3 odsto bio je kod cijena energije i trajnih proizvoda za široku potrošnju, a prema područjima industrijske proizvodnje najveći procentualni rast cijena od 1,5 odsto registrovan je u sektoru vađenja ruda i kamena.

Na stranom tržištu prema namjeni potrošnje najveći procentualni rast cijena od 0,2 odsto bio je kod intermedijalnih proizvoda, a prema područjima industrijske proizvodnje najveći rast cijena od tri dosto zabilježen je kod vađenja ruda i kamena.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da su cijene u rudarstvu na domaćem i inostranom tržištu porasle prvenstveno zbog toga jer su u svijetu skočile cijene pojedinih elemenata koje se u ovoj oblasti koriste kao proizvodni inputi.

“Cijene energije na domaćem tržištu povukle su za sobom i rast većeg broja cijena finalnih proizvoda, posebno proizvoda za svakodnevnu upotrebu. Slično se dogodilo i na inostranom tržištu, gdje su porasle cijene robe za široku potrošnju”, navela je Stojadinovićeva.

Ona je dodala da se to na domaće proizvođače reflektovalo rastom cijena intermedijalnih proizvoda, koji su po svojoj suštini gotovi proizvodi, a koje su inostrani partneri preuzeli od domaćih proizvođača i ugradili ili upotrijebili kao elemente za svoje gotove proizvode. Srna

Ključne riječi:& & , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of