Home Biznis Rast cijena energenata uticaće i na ostale cijene

Rast cijena energenata uticaće i na ostale cijene

0

31.05.2022. / 14:40

BANJALUKA – Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je da će rast cijena energenata, u ovom slučaju nafte, nakon najnoviji dogovora lidera EU o zabrani uvoza ruske nafte imati uticaj na rast cijena ostale robe.

Foto: Pixabay

To će proizvesti probleme i EU i nama. Poremećaji traju i cijene skaču iz dana u dan i cijena energenata uvijek ima uticaja na kretanje drugih cijena i prema tome sve to zajedno proizvodi negativne efekte“, rekao je Trivić.

Nakon dogovora lidera EU u vezi sa ruskom naftom došlo je do rasta cijena, te barel nafte brent košta 123,3 dolara.

Ekonomista Đurđica Stojadinović smatra da će se ovaj rast cijena nafte odraziti i na Republiku Srpsku kao malu i uvozno orijentisanu ekonomiju.

Ona je istakla da se u stotinjak dana ukrajinske krize Republika Srpska “dobro drži”, potkrepljujući to podacima Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je Srpska za prva četiri mjeseca imala rast industrije od 2,7 odsto, kao i da je za četiri mjeseca ostvarila ukupno spoljnotrgoivnsko poslovanje sa EU veće od 1,2 milijarde evra, sa dvocifrenim rastom vrijednosti uvoza i izvoza.

Srpska sa EU ostvaruje više od 60 odsto spoljnotrgovinskog poslovanja i kretanje toga u budućnosti zavisiće prvenstveno od toga kakve će refleksije na privredu te grupacije imati mjere koje EU preduzima prema Rusiji“, ukazala je Stojadinovićeva.    Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)