Home Biznis Rast BDP-a u Hrvatskoj sedam odsto

Rast BDP-a u Hrvatskoj sedam odsto

0

28.05.2022. / 15:46

ZAGREB – Rast hrvatskog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period prošle godine iznosi sedam odsto, saopštio je Hrvatski zavod za statistiku.

Foto: Pixabay.com

„Rast BDP-a prvom tromjesečju na tragu je vladinih očekivanja, a u određenim elementima i bolji od toga”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar finansija Zdravko Marić.

Najveći doprinos rastu dali su trgovina, transport kao i ugostiteljstvo i turizam. Ovo, prema Marićevim rIJečima, ukazuje na oporavak uslužnog sektora koji je nastradao za vrIJeme pandemije Covida-19, navodi se na sajtu hrvatske vlade.

„Što se tiče dekompozicije rasta, možemo biti zadovoljni, uz opasku da još uvek imamo dosta veliku uvoznu zavisnost“, rekao je je ministar finansija.

Na pitanje da li se boji stagflacije u ostatku godine rekao je da uz mjere obuzdavanja inflacije treba voditi računa i o očuvanju privredne aktivnosti, inače bi moglo doći do kombinacije pada BDP-a i nastavka rasta inflacije.

“Vrlo je izvjesno da će inflacija nastaviti ubrzavati i u maju”, rekao je Marić i najavio nastavak mjera za obuzdavanje efekata inflacije koja, kako je rekao, najviše nagriza standard najugroženijih, saopšteno je na portalu Vlade Hrvatske. Biznis.rs

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)