Home Vijesti RASPRAVA U SKUPŠTINI Višković: Budžet Republike Srpske za narednu godinu realan i...

RASPRAVA U SKUPŠTINI Višković: Budžet Republike Srpske za narednu godinu realan i izvodljiv

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je budžet Srpske za narednu godinu u iznosu od 3,425 milijardi KM realan i izvodljiv.
Višković je poručio da je iluzorno da SDS amandmanima traži da se u okviru stare bolnice u Doboju izvode određeni radovi iako je u toku izgradnja nove bolnice u tom gradu.
– Sve to što tražite biće riješeno izgradnjom nove bolnice – rekao je Višković tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za iduću godinu koji iznosi 3,425 milijardi KM i donosi se po hitnom postupku.
Odgovarajući na optužbe opozicije da se Ministarstvu turizma smanjuju budžetska sredstva, Višković je rekao da je Vlada na tom planu, između ostalog, sprovela u djelo izgradnju i puštanje u funkciju gondole na Jahorini i mnoge druge stvari i višemilionske projekte koje obuhvataju i druga ministarstva.
– To radi Vlada za sva ministarstva. Na primjer, mi smo na Vladi odlučili da 1,5 miliona KM podijelimo na 36 sportskih klubova u lokalnim zajednicama. To dijeli Vlada na prijedlog ministra i tako će biti u budžetu za 2020. godinu. Čekamo i donošenje novog Zakona o sportu i vidjećemo koje obaveze će proizići iz tog akta – naveo je Višković.

On je rekao da su novim Zakonom o igrama na sreću ostvareni novi i mnogo veći prilivi sredstava u budžet.
– Prema starom zakonu neki su uzimali ta sredstva u privatne džepove, a država i budžet ništa – dodao je Višković.
Potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić rekla je da je zakonska obaveza izvršavati budžet samo na realno planiranim projekcijama ostvarenja prihoda u svakom kvartalu.
Stojičićeva je navela da ima informaciju da su rukovodioci institucija, odnosno budžetskih korisnika, potpisali izjave o fiskalnoj odgovornosti u smislu da neće stvarati veće obaveze od iznosa sredstava koja su na raspolaganju.
– Predlažem poslanicima da bude usvojen budžet Srpske za narednu godinu – rekla je Stojičićeva.
Poslanik SDS Zoran Vidić rekao je da je budžetski okvir za narednu godinu mogao biti mnogo veći da su se pravovremeno suzbile nelegalne aktivnosti, među kojima je i paralelni fiskalni sistem kod velikih trgovinskih lanaca koji godinama nisu plaćali porez.
On smatra da budžetska sredstva za 2020. godinu nisu raspodijeljena pravično, realno i objektivno i da na tom planu postoje brojne nelogičnosti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Lider DNS Marko Pavić oštro je reagovao na odluku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije da za ministra iz ove stranke uzme …
VIŠE

Mlađen Božović danas je potvrđen kao kandidat DNS za ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH iz reda ostalih, čime je riješena i posljednja …
VIŠE

Vlada Republike Srpske i Ambasadorski fond SAD donirali su više od 700.000 KM za rekonstrukciju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Srpske u okviru …
VIŠE

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da je rukovodstvo parlamenta spremno da već 23. …
VIŠE

Mlađen Božović je kanidat DNS i zahvaljujem se gospodinu Tegeltiji i koalicionim partnerima što su dozvolili da DNS ima ministra u Savjetu …
VIŠE

Draško Stanivuković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom rasprave o budžetu RS za narednu godinu poslao je poruku …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)