Home Vijesti RASKINUO S EKSTREMIZMOM, ALI NIJE SA SDA Šta možemo očekivati od novog...

RASKINUO S EKSTREMIZMOM, ALI NIJE SA SDA Šta možemo očekivati od novog mandata reisa Kavazovića

0

Poglavar koji je Islamsku zajednicu vratio tradiciji Bošnjaka u BiH, ograđujući se od radikalnog tumačenja islama i zatvarajući više od polovine paradžemata. Pokušava da politiku odvoji od vjere, mada je i dalje privržen SDA.
Na taj način predstavnici političkih partija iz Republike Srpske i analitičari opisuju poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, koji je dobio novi sedmogodišnji mandat.
U teoriji, izbor poglavara Islamske zajednice tiče se samo islamskih vjernika, ali u praksi u BiH, u kojoj je vjerski identitet jednako bitan kolilko i nacionalni, pa i politički, ime i prezime reisa jako je bitno za Srbe, Hrvate, Jereje i ostale u zemlji.
– U odnosu na njegovog prethodnika Mustafu Cerića i u odnosu na protivkandidata Muamera Zukorlića, mislim da je Kavazović dobro rješenje – kaže za Srpskainfo potpredsjednik SDS Nedeljko Glamočak.
Foto Dejan Božić/RAS Srbija
Kada je u pitanju odnos reisa prema politici, Glamočak poručuje da bi „najbolje bilo kada se Kavazović u nju uopšte ne bi miješao“.
– Svako treba da štiti interes svog naroda do granice dok ne ugrožava interese drugih naroda. Kada je riječ o njegovom dosadašnjem radu, čini mi se da je zadovoljavajući, ali svakako bi u svojoj nadležnosti mogao još više da doprinese stabilizaciji ukupnih političkih odnosa u BiH – zaključuje Glamočak.
Za člana Glavnog odbora SNSD Stašu Košarca „jasno je da je Kavazović privržen bazičnim politikama Bošnjaka“ i tu se, kako kaže, ništa novo ne može očekivati.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– U prethodne četiri godine uvidjeli smo njegov model ponašanja. Rekao bih da je on uvijek radi u smislu obezbjeđanja značajne podrške bošnjačkim politikama, dominantno onim politikama koje proizvodi SDA. Mislim da će i u narednom periodu tako nastaviti, u smislu afirmacije njihovih političkih potreba. S druge strane, vjerujem da će u razgovoru sa drugim vjerskim poglavarima SPC, Katolične crkve i Jevrejske zajednice razvijati dobre odnose jer smatram da vjerske zajednice treba da imaju dobre odnose u BiH – kaže Košarac.
Politički analitičar i dobar poznavalac prilika u IZ Dževad Galijašević smatra da je Kavazović vratio vjersku zajednicu na mjesto na kome i treba da bude – to je zajednica evropskih muslimana sa snažnom domaćom, lokalnom, bosanskom tradicijom. Na taj način, dodaje Galijašević, reis je odbacio „novotarije“ koje dolaze s istoka.
– To je zajednica koja snažno osuđuje radikalizam u svojim redovima. Kavazović je zaslužan za integrisanje oko 40 paralelnih džemata u okvire IZ, a država i njene bezbjednosne strukture ga u tome uopšte nisu pratile. Još 22 paradžemata nisu integrisana. On je o tome obavijestio javnost, nadležne državne strukture, ali tu nije bilo nikakvih akcija – kaže Galijašević za Srpskainfo.
S druge strane, dodaje, Kavazović je u mnogo čemu odvojio IZ od politike i to se vidjelo kroz, kako kaže, tihi sukob koji je vodio s bivšim predsjednikom Sabora IZ Hasanom Čengićem, koji je bio zagovornik tvrde politčke, ratne struje, sa sankcijama SAD koje traju od 1996.

Međutim, Galijašević upozorava da reis protiv sebe u IZ i dalje ima dio političke, ratne mitologije koje su stvorili političari i stranke. Takođe, predsjednik Sabora IZ je sada Safet Softić, pripadnik SDA.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– On jeste umjerena struja SDA, ali je on ipak veza Kavazovića i Islamske zajednice sa SDA. Dakle, IZ je sa Kavazovićem i dalje u mirnoj vjerskoj luci, baviće se svojim poslovima, neće imati puno dodirnih tačaka sa politikom, mada će i dalje pred sobom imati politička ograničenja u nekim dogmamam i u nekim mitovima koji su izgrađeni u ratu – zaključuje Galijašević.
Inače, Kavazović je ranije, na političke prozivke, odgovorio da je „istina da niko nema bezrezervnu podršku Islamske zajednice, pa ni SDA“.
– Nigdje se ne pojavljujemo na konvencijama ili promocijama SDA. Ali, kada je u pitanju država, a mi smo građani ove države, imamo odgovornost prema državi, mi ćemo se uvijek pojaviti tamo gdje država djeluje, ako država traži da budemo dio toga. Neka od nas niko ne očekuje da mi bezrezervno bilo koga podržavamo, pa ni stanku SDA – izjavio je Kavazović za Glas Amerike.
Vjerski ili politički lider?
Bez obzira što je Kavazović u proteklom mandatu djelovao politički umjerenije u odnosu na svog prethodnika Cerića, ipak se pamti nekoliko njegovih izjava koji su političare i javnost u Srpskoj podigle na noge.
Uoči proteklih lokalnih izbora u BiH pozvao je Bošnjake da „ne dozvole da vlah vlada Srebrenicom“ misleći na aktuelnog načelnika Srbina Mladena Grujičića, jer „negira genocid“.
Foto: RAS arhiva
Povodom referenduma koji je 2016. održan u Republici Srpskoj o 9. januaru, Kavazović je rukovodstvo RS uporedio sa Slobodanom Miloševićem, a potom zaprijetio da „ne bi bilo dobro dalje izazivati dobru volju Bošnjaka i njihov pristanak na ovakvo uređenje odnosa u BiH“.
Takođe, Mladenu Ivaniću i Miloradu Dodiku je svojevremeno zamjerio što su se sastali sa Aleksandrom Vučićem „jer je u Beogradu začeto zlo  koje je pogodilo BiH“.
Zbog izjava da se u Srpskoj „postrojavaju paravojne formacije“ i da su Bošnjaci ugroženi, u martu 2019. Kavazoviću je pisao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je sve to demantovao.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Čile nije poslalo posebnu pozivnicu vlastima u Prištini za učešće na godišnjoj skupštini Interpola koja se ove godine održava u Santjagu, …
VIŠE

Predsjednik SDS Mirko Šarović rekao je danas da ako on krene da pregovara sa SDA za njega nije problem da dostigne 22 poslanika u Parlamentarnoj …
VIŠE

Samo sat vremena prije nego što je i zvanično trebalo da počne Generlna skupština Interpola u Santijagu, delegacija Kosova odlučila je da …
VIŠE

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović sastao se danas sa novom šeficom Misije OEBS-a u BiH, ambasadorkom Ketlin Kavalek, …
VIŠE

Neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu povučen je zahtjev Kosova za članstvo u Interpolu. Informaciju je potvrdio i …
VIŠE

Izmišljotine poput ove ne zavrijeđuju komentar, rekli su za Srpskainfo u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH, na pitanje da …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)