Home Vijesti RASIPA SE BUDŽETSKIM PARAMA On potroši više novca nego svi članovi Predsjedništva...

RASIPA SE BUDŽETSKIM PARAMA On potroši više novca nego svi članovi Predsjedništva BiH zajedno

0

Elmedin Konaković lider Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, ima na raspolaganju toliko novca iz tekuće budžetske rezerve da može potrošiti  skoro kao sva tri člana Predsjedništva BiH zajedno.
Konakovićeva budžetska rezerva iznosi čak 325.000 KM, zbog čega ga opozicija u Kantonu Sarajevo, prije svega Stranka demokratske akcije, danima proziva.
Optužuju ga da je većinu novca već potrošio bez jasnih kriterijuma i dao prijateljskim udruženjima i bliskim pojedincima.
S druge strane, članovi Predsjedništva BiH, prema odluci Ministarstva finansija BiH, mogu godišnje potrošiti ukupno po 120.000 maraka.

To znači da Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik godišnje mogu potrošiti 360.000 KM, a sam Konaković, prema odluci Vlade KS, 325.000 maraka!
Ali, Konaković je prije nekoliko dana otkrio da je, uz dodijeljene grantove neprofitnim organizacijama, potrošio ukupno više od pola miliona KM, tačnije 581.000 KM.
To, uostalom, znači da je Konakovićeva budžetska rezerva čak pet puta veća nego predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i njegovih zamjenika Vjekoslava Bevande i Mirka Šarovića. Oni na raspolaganju imaju 60.000 KM.
Tuzla na čekanju
Isti iznos na raspolaganju ima Fadil Novalić, premijer Federacije. Po 30.000 KM mogu potrošiti predsjedavajući skupština Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok je u Tuzlanskom kantonu ta stavka ukinuta.
Ana Babić potrošila 30.000 maraka
Zanimljivo je da je Konakovićeva prethodnica Ana Babić na raspolaganju imala 30.000 maraka, što je, kad se pogleda Konakovićev budžet, manje za 551.000 KM. Riječ je, naravno, o novcu poreznih obveznika, piše Avaz.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Evropski komesara za regionalnu politiku Johanes Han susreo se u utorak sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, sa kojom je …

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je večeras u Beogradu da je pravoslavlje snaga i budućnost srpskog naroda. …

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je danas počasni konzulat BiH u italijanskom gradu Đenova. U govoru prilikom otvaranja …

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da Orden Svetog Simeona Mirotočivog kojim ga je odlikovala Srpska …

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da odgovornost za neformiranje vlasti u BiH isključivo leži u političkom Sarajevu, …

U Federaciji BiH nešto je veća prosječna plata, znajačajno veća penzija, a Republika Srpska ima veći procenat pokrivenosti uvoza izvozom, ali …

Let’s block ads! (Why?)