Home Vijesti “RANO JE IZOLOVATI BEOGRAD” Brnabić kaže da Srbija radi na sistemu za...

“RANO JE IZOLOVATI BEOGRAD” Brnabić kaže da Srbija radi na sistemu za veći broj testiranja

0

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je cilj rano otkrivanje zaraženih virusom korona i da država radi na tome da napravi efikasniji sistem za veći broj testiranja, što će biti nova mjera Vlade, te navela da je još rano govoriti o izolaciji Beograda, koji je jedno od žarišta virusa.
– U sred borbe smo protiv virusa korona, pratimo situaciju, idemo u nove mjere… Svi moraju da se pridržavaju mjera koje smo donijeli – rekla je Brnabićeva za TV “Prva”.
Prema njenim riječima, teoretski, kada bi svi građani u Srbiji ostali kod kuće 14 dana i imali minimalne kontakte, ova situacija sa virusom bila bi završena za 20 do 25 dana.
– Zato je važno poštovati mjere samoizolacije i socijalnog distanciranja, zato je Beograd najugroženiji, jer smo upućeniji jedni na druge – navela je Brnabićeva.
Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati izolacija Beograda, koji je jedno od žarišta virusa korona, Brnabićeva je rekla da ne bi sada pričala o novim mjerama za taj grad i navela da će se nadležni truditi da mjere ne budu preuranjene, ali ni da zakasne.

Ona je podsjetila da je već uvedena mjera da pozitivni na virus više neće moći da budu u izolaciji u kući, nego će biti u kolektivnom smještaju na Beogradskom sajmu i drugim sličnim objektima u Srbiji, da njihove porodice ne bi bile u opasnosti i da bi liječenje bilo efikasno.
– Cilj je da saniramo cijelo naše društvo. Testiranje je sporo, treba mnogo ljudi da uzimaju briseve, treba nam prostor i na tome radimo – navela je Brnabićeva.
Ona je dodala da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ne smije da se štedi novac u borbi protiv virusa korona, te da se nabavlja sve što treba – od maski, do respiratora i lijeka “hlorikin”.
Brnabićeva je potvrdila da se oko 300 srpskih medicinara, ljekara i medicinskih sestara, odazvalo pozivu Srbije i prijavilo da se vrate iz inostranstva, navodeći da ih je najviše iz Njemačke, Evrope, SAD.
Kada je riječ o zaraženom državnom sekretaru Ministarstva zaštite životne sredine Branislavu Blažiću, Brnabićeva je navela da su testirani svi članovi Vlade i zaposleni koji su bili sa njim u kontaktu.
Ona je dodala da se odmah vrši testiranje svih državljana Srbije koji se vraćaju sa putovanja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Pandemija virusa korona koja se širi svijetom potpuno je promijenila životne navike građana, ali i pokazala humanu stranu mnogih građana, bez …
VIŠE

Iz budžetske rezerve predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića izdvojeno je 100.000 KM za pripremanje paketa koji će sadržavati …
VIŠE

Mada je do oktobra relativno daleko, u ovom trenutku najmanje tri faktora ozbiljno ugrožavaju održavanje lokalnih izvora planiranih za jesen: …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izdvojila je iz budžeta predsjednika Republike 100.000 KM za Crveni krst Srpske. U kabinetu …
VIŠE

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao da je sklopljen dogovor s vlastima Republike …
VIŠE

Brojni političari ovih dana pokazali su svoju humanu stranu te na razne načine daju svojh doprinos u borbi protiv širenja pandemije korona virusa. …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)