Home Vijesti Rakić: Srbi neće pognute glave u Prištinu

Rakić: Srbi neće pognute glave u Prištinu

0

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je na proteklim izborima na Kosovu i Metohiji poslata jasna poruka da Srbi neće pognute glave u Prištinu, ali da Srpskoj listi u kosovskim institucijama predstoji teška borba na zaštiti interesa srpskog naroda.
On ističe da će Srpska lista, kao i do sada, štititi interese srpskog naroda unutar kosovskih institucijama, u saradnji sa državom Srbijom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
– Biće ovo teška borba, ali mi nemamo pravo da odustanemo, kako zbog predaka, tako i zbog potomaka. Koliko ćemo uspjeti ostaje da vidimo – rekao je Rakić.
On kaže da nisu ništa novo izjave lidera Pokreta “Samoopredjeljenje” i budućeg mandatara Aljbina Kurtija da će razgovore o rješenju pitanja odnosa Srba i Albanaca svjesti samo sa Srbima koji priznaju nezavisnost Kosova, dodajući da to pokazuje kakvi su albanski lideri uopšte.
– Zato je izuzetno teško boriti se za interese srpskog naroda u Prištini. Ipak, `ustav` koji su sami Albanci doneli je jasan i predviđa da pozicije unutar Vlade mogu dobiti samo oni koji dobiju podršku srpskih poslanika – rekao je Rakić.
On ističe da se dijalog o rješenju problema Kosova i Metohije vodi između Beograda i Prištine, a ne između pojedinaca, posebno ne onih koji su od Srpske liste politički “zbrisani” na izborima, ma koliko to albanski političari željeli.

Govoreći o Kurtijeom stavu da će insistirati da se pitanje odnosa Beograda i Prištine svede na pregovore o priznavanju nezavisnosti Kosova, Rakić kaže da Srpska lista i cijeli srpski narod na Kosmetu imaju potpuno povjerenje u pregovarački tim i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
– Nova Vlada u Prištini prvo mora da ukine anticivilizacijske takse i omogući nastavak dijaloga, a ne da govori o svojim željama – istakao je Rakić. On kaže da je borba za opstanak Srba na Kosmetu prioritet u trenutku kada se vrši institucionalni pritisak na Srbe.
Rakić ističe da je teško govoriti o organizovanom i masovnom povratku Srna na Kosovu i Metohiji kada se povratnicima oduzima imovina, ukida pravo glasa, pa čak i preti tajnim optužnicama.
– Naravno, mi ćemo nastojati da se borimo za prava naših raseljenih sunarodnika da se vrate na svoja ognjišta . rekao je Rakić.
On kaže da investicioni ciklus, koji je pokrenuo predsjednik Srbije, polako daje rezultate u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.
Rakić je rekao da će Srpska lista nastojati da svojim djelovanjem unutar institucija, ali i u saradnji sa međunarodnim predstavnicima, spriječi da politika bude prepreka za ekonomsko osnaživanje građana.
On kaže da bez podrške države Srbije nema ni srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada neće dozvoliti nekome da ponizi Srbiju bilo kakvim rješenjem za Kosovo i Metohiju. …
VIŠE

Srpski član BiH Predsjedništva i predsjednik vladajućeg SNSD Milorad Dodik podržao je zahtjev stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora …
VIŠE

TV voditelj Senad Hadžifejzović reagovao je na izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je u svom govoru Kupres „pripojila“ …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu osvajanje Nobelove nagrade za književnost. – Prijatelju, …
VIŠE

Sociolog i politički analitiča Esad Bajtal rekao je da je izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović o ”Kupresu u …
VIŠE

Nekadašnji lider SDS Dragan Kalinić rekao je da je PDP bila i ostala nezajažljiva stranka koja se vodi samo ličnim interesima. – Podsjećam …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)