Home Biznis Rafinerija nafte tone sve dublje, akumulirani gubitak 821 milion KM

Rafinerija nafte tone sve dublje, akumulirani gubitak 821 milion KM

0

01.03.2023. / 15:07

BROD – Rafinerija nafte Brod završila je prošlu godinu sa gubitkom od 42,5 miliona maraka čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća porastao na 821 milion maraka.

Foto: Srna

Rafinerija  je i 2021. godinu završila sa gubitkom i to od 115,8 miliona KM.

Kada su u pitanju prihodi, u najnovijem finansijskom izvještaju se vidi da su  oni prošle godine iznosili 69,3 miliona maraka, te su značajno porasli u odnosu na 2021. godinu kada su iznosili 3,5 miliona KM.

Na kraju prošle godine su rashodovali 107,9 miliona maraka, dok su pretprošle godini rashodi iznosili 126,2 miliona KM.

U kakvoj dubiozi se nalazi Rafinerija nafte Brod pokazuje i njen revizorski izvještaj.

Revizori su rafineriji dali mišljenje sa rezervom i to zbog neizvjesnosti u poslovanju.

„Akumulirani gubitak društva je iznosio 821,5 miliona maraka, dok su njene kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 155 miliona KM“, istaknuto je u izvještaju.

Rusi ne planiraju likvidaciju rafinerije u narednih godinu dana

Revizor još dodaje da su se ruski vlasnici obavezali da će pružiti finansijsku podršku rafineriji u Brodu, obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza i da nemaju u planu likvidaciju ovog preduzeća u narednih godinu dana.

Kako je naglašeno, vrijednost nekretnina i opreme rafinerije na kraju prošle godine je iznosila 564,7 miliona maraka.

Kao i ranijih godina upozorili su da sposobnost društva da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva.

Međutim, ta podrška bi mogla biti dovedena u pitanje ukoliko Rusi, zbog sankcija koje su im uvedene zbog rata u Ukrajini, ne budu mogli više da im pružaju tu podršku, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Naftna industrija Srpske talac sankcijama pogođene Rusije.

Rafinerija je lani nastavila i smanjenje broja radnika te su na kraju prošle godine imali 356 zaposlenih, a godinu ranije 471 radnika.

Rafinerija nafte Brod privatizovana je 2007. godine zajedno sa Rafinerijom ulja Modriča i mrežom pumpi „Nestro Petrol“ ruskoj kompaniji „Njeftegazinkor“ za 236 miliona KM.

Ove firme zajedno sa „Optima grupom“ posluju u okviru „Nestro grupacije“.

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)