Home Biznis Radulović nezakonito gradio bazen i opštinsku zgradu

Radulović nezakonito gradio bazen i opštinsku zgradu

0

01.08.2023. / 16:32

MODRIČA – Opština Modriča na čelu sa načelnikom Jovicom Radulovićem je pojedine nabavke realizovala bez tendera, pojedinim ponuđačima je dodjeljivala ugovore iako su njihove ponude bile neprihvatljive, dok su određenim organizacijama dodjeljivali grantove ne vodeći računa o namjenskom trošenju sredstava zbog čega su od republičkog revizora zaradili mišljenje sa rezervom.

FOTO: Capital

„Nabavke dodatnih radova na objektu gradskog bazena u Modriči, adaptaciji opštinske zgrade, kao i obilježavanje horizontalne saobraćajne signalizacije izvršene su bez provedenih postupaka javnih nabavki i to u ukupnom iznosu od 178.490 KM što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, stoji u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Kako su dodali, opština Modriča nije donijela ni odluku o pokretanju javne nabavke za dodatne radove.

Javne nabavke slaba tačka načelnika Modriče

Prema nalazu revizora, izbor najpovoljnijeg ponuđača u predmetu nabavke uglja, opreme za video nadzor i usluga čišćenja i dezinfekcije ulica, trotoara i parkinga u Modriči, kao i dodjela ugovora po tim nabavkama izvršeni su na osnovu neprihvatljive ponude, odnosno cijena iz ponude je bila veća od procijenjene vrijednost iz tenderske dokumentacije, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Nabavke usluge čišćenja i dezinfekcije ulica, trotoara i parkinga izvršene su bez provedenog postupka javne nabavke u vrijednosti od 167.957 KM, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Takođe, nisu provedeni postupci javnih nabavki i nisu zaključeni ugovori povodom obilježavanja Dana opštine Modriča za nabavke roba i usluga u najmanjem iznosu od 35.021 KM“, ističu revizori.

Kako navode, za nabavku radova na sanaciji makadamskih ulica i lokalnih puteva na osnovu otvorenog postupka u maju prošle godine zaključena su tri okvirna sporazuma ukupne vrijednosti od 542.427 КМ na period 2022-2024. godina.

Međutim, u postupku realizacije okvirnih sporazuma u 2022. godini nisu zaključeni pojedinačni ugovori prema uslovima iz okvirnog sporazuma što nije u skladu saz zakonom.

Pored većeg broj zamjerki na nabavke revizori su zamjerili opštini Modriča i to što za dodijeljena sredstva granta udruženjima građana, sportskim i vjerskim ogranizacijama i udruženjima opština nije utvrdila kriterijume za raspodjelu sredstava grantova i sa korisnicima granta nisu potpisani ugovori.

„Pojedini korisnici grantova nisu dostavljali izvještaje o namjenskom utrošku sredstava kako je predviđeno Statutom opštine Modriča“, zaključili su revizori.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)