Home Vijesti RADNIČKA POGAČA UMJESTO “BIJELOG HLJEBA” Hoće li političari ostati bez plata nakon...

RADNIČKA POGAČA UMJESTO “BIJELOG HLJEBA” Hoće li političari ostati bez plata nakon mandata

0

Da li smo korak bliže ukidanju famoznog “bijelog hljeba”, oko kojeg već godinama traje žestoka rasprava u javnosti, ili će to biti kamen spoticanja i razlog za nova politička prepucavanja i u narednom periodu? Odgovor ćemo znati u narednih nekoliko mjeseci ukoliko u parlamentu Srpske prođe najnovija inicijativa potpredsjednika NSRS Milana Petkovića, koja se odnosi upravo na ovu problematiku.
Petković, inače funkcioner Ujedinjene Srpske, juče je uputio u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune dva zakona koji se tiču ukidanja “bijelog hljeba”. Riječ je o Nacrtu zakona o izmjenama zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave i Nacrtu zakona o izmjeni zakona o radnim odnosima u državnim organima.
Ukoliko Petkovićeva inicijativa prođe i “bijeli hljeb” se na kraju i ukine, u budžetu Srpske bi se nakon svakih izbora uštedilo nekoliko miliona maraka koliko se, inače, potroši na “bijeli hljeb” funkcionera.
Prema važećim zakonima, izabrani funkcioneri u Srpskoj po završetku mandata imaju pravo da u narednih 6 mjeseci primaju platu, uključujući poreze i doprinose koje idu na nju. Naknada se ukida ako se u tom periodu zaposle na neodređeno na drugom mjestu.
To pravo imaju predsjednik, premijer, ministri, njihovi zamjenici, savjetnici, te poslanici u NSRS, delegati u Vijeću naroda RS, odbornici u lokalnim skupštinama, gradonačelnici, načelnici opština i njihovi zamjenici, predsjednici skupštine grada, predsjednici skupštine opštine, potpredsjednici skupštine grada i potpredsjednici skupštine opštine. Osim njih, pravo na platu po prestanku funkcije imaju i sva druga lica koja bira NSRS, a to su desetine funkcionera entitetskih i državnih tijela.
Ako uzmemo u obzir to da se njihove neto plate kreću između 2.500 i 5.000 KM, onda je vidljivo da bi ukidanjem privilegije da po isteku mandata i dalje primaju platu budžet Srpske imao ogromne uštede.
Primjera radi, nakon opštih izbora 2014. pravo na „bijeli hljeb“ u Narodnoj skupštini, Vijeću naroda i Vladi Srpske su iskoristila 53 funkcionera, koji su budžet koštali skoro 850.000 KM.
Bivšim poslanicima je tako mjesečno isplaćivano po 2.550 KM, delegatima između 2.603 do 3.743 KM, a bivšim ministrima oko 3.315 KM.
Pročitajte još:ZAKON KOJI NIKO NE ŽELI DA PREKRŠI Zalažu se za ukidanje BIJELOG HLJEBA, a neće da ga se odreknu„Da li ste za BORBU PROTIV KORUPCIJE ili niste?“: Stanivuković zatražio ukidanje BIJELOG HLJEBAISPUNIO OBEĆANJE Šukalo novac od “bijelog hljeba” dao u humanitarne svrhe, dio uplatio “Pravdi za Davida”
Dvije godine kasnije, nakon lokalnih izbora u Srpskoj pravo na “bijeli hljeb” je iskoristilo preko 160 funkcionera, što je budžet koštalo nekoliko miliona makaraka.
Tome treba dodati i podatak da je nakon opštih izbora 2018. godine pravo na “bijeli hljeb” iskoristilo 37 bivših poslanika, delegata i ministara u Republici Srpskoj za koje je mjesečno samo na neto plate izdvajano skoro 100.000 KM.
Iz ovoga je vidljivo da su bivši funkcioneri samo u proteklih 5 godina budžet Srpske koštali više miliona maraka.
Pravo na “bijeli hljeb” već je ukinuto na nivou BiH, dok se u Republici Srpskoj i Federaciji to pravo i dalje koristi.
U proteklih nekoliko godina o ukidanju “bijelog hljeba” mnogo se raspravljalo, a poslanici stranke Napredna Srpska su 2016. godine čak to pitanje pokrenuli i u parlamentu Srpske. Međutim, njihov prijedlog o ukidanju “bijelog hljeba” na kraju nije prošao jer ga skupštinska većina nije prihvatila.

Milan Petković nada se da će poslanici ovaj put podržati njegovu inicijativu.  Smatra da je ova privilegija potpuno nepotrebna, te da ju je potrebno ukinuti.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Ta sredstva trebamo usmjeriti u neke bolje svrhe kao što je izgradnja vrtića, opremanje škola i slično –  ističe Petković.
Dodaje da će u slučaju ako nacrti ova dva zakona budu usvojeni biti potrebno izmjeniti još neka zakonska rješenja, uključujući Zakon o radu, kako bi se “bijeli hljeb” ukinuo, ali da će konačnu riječ o tome dati Vlada Srpske.
Petković ističe da ne vidi razlog zašto bi neki funkcioner dobijao “bijeli hljeb” dok istovremeno neki radnik, koji u firmi provede 20 ili 30 godina, ima pravo samo na mjesec dana otkaznog roka, nakon čega završava na birou i dobija oko 45 odsto prosječne plate koju je ostvario prije prestanka radnog odnosa.
Petković ističe da političari trebaju biti svjesni da im mandat ističe za 4 godine i da imaju dovoljno vremena da nađu sebi neki drugi posao, ako ga već nemaju.
– Ovu privilegiju najčešće koriste oni političari koji nemaju svoje zanimanje. Smatram da bi trebalo čak ukinuti i funkciju profesionalnog poslanika, te da bi parlamentarci trebali dobijati samo naknadu za svoj rad u NSRS, a da zaposlenje imaju negdje drugo – smatra Petković.
On ističe da nam ne trebaju samo profesionalni političari, već da moramo imati ljude koji imaju svoje znanje, zvanje i zanimanje.
Šukalo: Otkud naknadna pamet
Bivši poslanik u NSRS Adam Šukalo, koji se među prvima zalagao za ukidanje “bijelog hljeba”, iznenađen je ponovnim pokretanjem ovog pitanja u parlamentu Srpske. On podsjeća da je njegova stranka, Napredna Srpska, još 2016. uputila u skupštinsku proceduru nacrte ista dva zakona. Nacrti su jednoglasno usvojeni, da bi kasnije, nakon što su došli u NSRS u formi prijedloga, odbijeni od strane skupštinske većine.
Foto Dejan Božić/RAS Srbija
– U izmjenama ova dva zakona tražio sam brisanje članova na osnovu kojih funkcioneri primaju šest mjeseci platu po isteku mandata. Ne znam kakvo rješenje je sada ponuđeno, ali vjerujem da je identično mom. Tada nije bilo političke volje da se “bijeli hljeb” ukine i ne znam šta se u međuvremenu promijenilo – navodi Šukalo.
On je optužio lidera Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića da pokušava iskoristiti navedene zakone u predizborne svrhe s obzirom na to da se u oktobru održavaju lokalni izbori.
– Otkud sad naknadna pamet? Stevandić je bio poslanik u NSRS kada sam predlagao izmjene navedenih zakona i glasao je protiv njih kada su se našli u NSRS u formi prijedloga. Ne znam šta se u međuvremenu promijenilo. Ili se pokajao i prihvatio svoju grešku ili je licemjer. Ne vidim treće obrazloženje – tvrdi Šukalo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da ima utisak kako su stvari konačno krenule s mrtve tačke kada je u pitanju sveukupna …
VIŠE

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Damir Arnaut ponovo je u proceduru uputio prijedlog zakona kojim se značajno smanjuju …
VIŠE

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković zatražila je da se s dnevnog reda sjednice …
VIŠE

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija danas je javno objelodanio svoj imovinski karton u cilju, kako je naveo, promovisanja transparentnosti nosilaca …
VIŠE

Poslanika PDP, Draško Stanivuković najavio je predavanje krivične prijave protiv Vojina Pavlovića, predsjednika UG “Istočna …
VIŠE

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas se susreo sa papom Franjom. Ovu informaciju Čović je …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)