Home Biznis Radnici “Mittala” i uprava postigli dogovor: Našli se na 750 maraka

Radnici “Mittala” i uprava postigli dogovor: Našli se na 750 maraka

0

10.10.2022. / 14:57

OMARSKA – Radnici “Arcelor Mittala” i uprava ove kompanije postigli su dogovor oko jednokratne isplate i “našli se” na iznosu od 750 maraka koliko bi im trebalo biti isplaćeno jednokratno kao mjera prevazilaženja posljedica inflacije.

FOTO: Capital

Predsjednik Sindikalne organizacije “Mittala” Dario Antonić je potvrdio za portal CAPITAL da je dogovor postignut, te da je iznos usklađen sa onim koji će biti isplaćen i njihovim kolegama iz zeničkog ogranka preduzeća.

Isplata bi se trebala naći na računima radnika već sutra, a do utvrđivanja plate za sljedeću godinu i potpisivanja kolektivnog ugovora, i jedna i druga strana obavezale su se da će raditi na povećanju visine zarade.

“Radnici nisu zadovoljni ovom ponudi, ali su je prihvatili kao kompromis. Poslodavac i sindikat su se obavezali da će do zaključenja sporazuma u platama za sljedeću godinu naći rješenje koje će u sebi sadržavati isplate čija će namjena biti kao i ova, da ublaži negativne efekte inflacije i pogoršanje životnog standarda”, rekao je Antonić.

Sindikat radnika “Arcelor Mittala” odbio je ponudu uprave prošle sedmice da se zaposlenima, umjesto 1.100 maraka, koliko su tražili, jednokratno isplati prvo 500 KM, a onda i 600 KM kao mjera prevazilaženja krize izazvane inflacijom.

Iznos od 1.100 maraka prvobitno je obećan radnicima u Zenici, ali se i od tog iznosa odustalo kada se pobunio dio preduzeća u Omarskoj.

Ovo zato što je Vlada Federacije BiH dopustila poslodavcima jednokratne isplate do tog iznosa bez plaćanja poreza i doprinosa. Vlada Srpske to nije usvojila zbog čega bi ovaj iznos bio oporezovan.

Radnici u Omarskoj su zbog različitog tretmana prethodno štrajkovali svaki dan po sat vremena u znak upozorenja, a kada nije postignut dogovor sa upravom, najavili su i stupanje u generalni štrajk.

CAPITAL: A. Pisarević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)