Home Vijesti Radmanović: U Programu reformi se ne spominje MAP, izašlo se u susret...

Radmanović: U Programu reformi se ne spominje MAP, izašlo se u susret stavu Srpske o vojnoj neutralnosti

0

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavio je večeras da postoji mnogo razlika između Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) kojem se Republika Srpska protivila i usvojenog Programa reformi BiH u kojem je uvažen stav Srpske o vojnoj neutralnosti.
– ANP je predstavljao 165 stranica reformi posvećenih prvenstveno koracima za ulazak u NATO, protiv čega smo mi bili, plus bezbjednosnu priču u okviru toga, kao što je reforma policije, te niz drugih stvari – rekao je Radmanović.
On je napomenuo da se protiv ANP nisu bunili predstavnici Republike Srpske koji su u proteklom periodu činili vlasti na nivou BiH, nego da su tek sa promjenom vlasti i stavom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika počeli da se bune, ali ne da sruše ANP, nego da ga skinu sa dnevnog reda Savjeta ministara.
Radmanović je naveo da u Programu reformi BiH nema reforme policije unutar entiteta i kantona, a kamoli u cjelini, kao i da ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO.

– Logično je da ako se kaže da se neće prejudicirati članstvo u NATO, onda se neće prejudicirati ni Akcioni plan za članstvo (MAP). U Programu reformi se nijednom ne spominje MAP i njime se izašlo u susret stavu Srpske o vojnoj neutralnosti – rekao je Radmanović za RTRS.
Prema njegovim riječima, nakon godinu dana zastoja, stranke koje su pobijedile na izborima 2018. godine primakle su se rješenjima i pokrenule pitanje ukupnog rada na nivou BiH.
– Razlike se polako smanjuju i dolazi se do toga da se može formirati Savjet ministara. Do toga je došlo nakon što je potpisan Program reformi BiH. Riječ je o dokumentu koji je potreban zemlji da napravi plan reformi koji sadrži spoljnu, unutrašnju, bezbjednosnu politiku, borbu protiv kriminala, ukupnu bezbjednosnu situaciju i buduće odnose sa NATO, ali ne članstvo – pojasnio je Radmanović.
Govoreći o kritikama koje dolaze od čelnika opozicionih stranaka u Srpskoj, Radmanović je ocijenio da opozicija, koja nije glasala za Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, sada ispada veliki branilac te rezolucije.
– Oni su govorili da ANP nije problem i da su spremni da ga prihvate, a sada kada mi to nismo usvojili, opet je problem. Priznaju da nisu pročitali Program reformi BiH, ljute se na Dodika što to ne mogu pročitati, a onda kažu da je nešto potpisano. Dodik je bio za to da im se da taj dokument da ga pročitaju, ali nije mogao to uraditi zbog odluke Predsjedništva BiH – rekao je Radmanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler ocijenio je da će dogovor članova Predsjedništva BiH omogućiti funkcionisanje Savjeta ministara, …
VIŠE

Dobro je što je dogovor postignut, ali nije dobro što nije rečeno kako se to desilo. To je jedan poguban pristup, rekao je ministar spoljnih …
VIŠE

Milorad Dodik, najmoćniji čovjek u Republici Srpskoj, na političkoj sceni trenutno nema nasljednika koji bi mogao da održi jak SNSD, da zauzme …
VIŠE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je, tokom susreta sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu, da u Evropskoj …
VIŠE

Delegacija Ujedinjene Srpske predvođena predsjednikom Nenadom Stevandićem, danas je bila na prijemu kod patrijarha srpskog Irineja u palati …
VIŠE

Generalni sekretar PDP Milko Grmuša izjavio je danas u Banjaluci da će ova politička partija i dalje tražiti da Narodna skupština Republike …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)