Home Vijesti RADMANOVIĆ O MIGRANTSKOJ KRIZI “Građani BiH trpe veliki pritisak”

RADMANOVIĆ O MIGRANTSKOJ KRIZI “Građani BiH trpe veliki pritisak”

0

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović istakao je tokom sastanka sa šefom Misije OEBS u BiH Ketlin Kavalek da se osjeća veliki pritisak koji građani BiH trpe zbog migrantske krize, te pozvao međunarodne institucije da pruže neophodnu pomoć jer BiH taj problem ne može sama riješiti.
On je ukazao i na neophodnost izmjena u izbornom procesu i uvođenje digitalizacije glasanja, što je obiman posao koji domaće institucije ne mogu same završiti, a bitan je za dalju demokratizaciju BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.
Tokom sastanka članova Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa Kavalekovom istaknut je veliki broj oblasti u kojima se realizuje i nastoji ostvariti saradnja između BiH i OEBS.
Prije svega, istaknuti su izborno zakonodavstvo i unapređenje izbornog procesa, zatim vladavina prava, oblast obrazovanja, sloboda govora, džender jednakost, ali i pitanje ljudskih prava koje je u uskoj vezi sa migracijama.
Govoreći o zastoju u radu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić istakao je da nema nekih novih pomaka, ali da postoji nada da će kroz dijalog doći do približavanja stavova.

On je pozvao i međunarodnu zajednicu da se dodatno angažuje u traženju rješenja, a kao osnov koji može dovesti do napretka i otklanjanja blokade naglasio je neophodnost vladavine prava, čiji je izostanak, kako je naveo, korijen svih problema.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto podsjetila je na značaj primjena odluka Ustavnog suda kojima se van snage stavljaju pojedine odredbe Izbornog zakona, dodavši da su izmjene ovog akta u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.
Krišto je istakla da se članovi Kolegijuma Predstavničkog doma trude da svoj posao obavljaju koliko mogu, ali da će do stvarnog napretka biti potreban širi dogovor i kompromis ključnih političkih aktera u BiH.
Kavalekova je rekla da je u pripremi poseban memorandum o razumijevanju između Misije OEBS u BiH i Parlamentarne skupštine BiH kojim će se nastojati da se uredi zajednički rad na izradi strateških dokumenata i utvrđivanje ciljeva.
Ona je najavila pojačan angažman Misije OEBS na poboljšanjima zakonskih akata u oblasti parlamentarnog nadzora, zatim sukoba interesa, ali i unapređenju tekstova poslovnika o radu domova Parlamentarne skupštine BiH.
Kavalekova je izrazila očekivanje da će u narednom periodu biti intenzivno rađeno na rješenjima kojima se povećava učešće javnosti u zakonodavnom procesu i doprinosi većoj participaciji građana u kreiranju i donošenju zakona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko je podnoseći 56. izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija o stanju provođenja …
VIŠE

Srpska demokratska stranka i predsjednik Mirko Šarović ničim ne sprečavaju SNSD da sa svojim koalicionim partnerom SDA formira Savjet ministara, …
VIŠE

Bivši premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, poručio je danas svom mogućem nasljedniku, Aljbinu Kurtiju, da mu se sviđa …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Ustavni sud Srpske nemjerljivo doprinio izgradnji i očuvanju Republike i njenog …
VIŠE

Perici Staniću danas je istekao četvorogodišnji mandat na mjestu direktora SIPA i na toj poziciji će neko vrijeme ostati u statusu v.d. jer novi …
VIŠE

Prva SDS saopštila je danas da nije tačno da su članovi Gradskog odbora te stranke u Banjaluci prešli u DNS. U saopštenju se navodi da je na …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)